Премиерът Пламен Орешарски днес не изключи напълно възможността България да наложи вето на тежки икономически санкции от страна на ЕС срещу Русия.
В отговор на въпрос на руски медии дали е възможно България да наложи вето на тежки санкции срещу Русия в областта на икономиката, премиерът заяви, че на този свят всичко е възможно.

"Трябва да се търси решение на кризата, добро за всички страни - за ЕС, Украйна и за гражданите на Русия. Запазваме надеждата, че украинската криза ще продължи на масата на преговорите, защото санкциите, както и в много други случаи в исторически план, не носят ползи на никого от участниците", коментира той.
Премиерът съобщи, че нашата страна е представила предварителен разчет в работен порядък на ЕК за възможните щети за България от налагането на икономически санкции срещу Русия.

"Продължаваме работата по изготвянето на цялостен многовариантен списък - в зависимост от обхвата на санкциите и ефектите за нашата страна, правим необходимото. Такива анализи имат предварителен характер, защото не знаем бъдещото развитие", уточни той.

По повод темите от завършилия двудневен Европейски съвет в отговор на въпроси на български журналисти премиерът отбеляза, че връзката между газопроводите на България и Румъния, чието откриване предстои, ще намали малко българската зависимост в енергийните доставки. Връзката с Румъния не е с много голям капацитет, а и румънските възможности за доставки на газ не са много големи. Ще намали зависимостта в не много голяма степен, поясни премиерът.
По неговите думи съществуващите връзки към газопроводите на Гърция и Турция биха могли при определени условия да работят двупосочно. В плановете ни е да изградим втора връзка с Гърция, както и втора връзка със Сърбия, добави той. Съвсем наскоро започнахме работа за газова връзка с Турция, тя е далеч по-надеждна в краткосрочен план и е инструмент за потенциална диверсификация на доставките, заяви Орешарски.

В отговор на въпрос премиерът заяви, че не разглежда сценарии да бъдат спрени доставките на газ за България (както през 2009 г.),
но отбеляза, че се обсъждат различни варианти.

Попитан дали е необходимо да се мисли по-сериозно за изграждането у нас на терминал за втечнен газ, Орешарски заяви, че по-сериозно може за се мисли за връзката към гръцката газопреносна мрежа, за да бъде ползвано изграденото в Гърция подобно съоръжение. Той изрази съмнение в икономическата обосновка на строежа на такова скъпо съоръжение в Черно море.

Усилията за подобряването на енергийната ефективност са условие за подобряване на конкурентоспособността, както и за по-малка зависимост от доставчиците на енергийни ресурси, които и да са те, включително Русия, каза още Орешарски. По думите на премиера свързването на България с електропреносната мрежа на ЕС би повишило възможностите ни за износ на ток.