Младежи от община Исперих ще разширят своите знания в областта на историята и изкуството чрез обучение по проект. Двудневните дискусии на тема "Децата и музеят – как да разказваме за находките и старите картини“ започнаха днес в Творческия център за работа с деца към Историческия музей в Исперих, съобщи за БТА директорът на музея и ръководите на проекта Емилия Германова.
Обучението е организирано в рамките на проект „Ревитализиране на обекти за представяне на културно – историческото наследство на община Исперих“, договор №BGCULTURE-1.001-0043-C01. Проектът се реализира от Община Исперих в партньорство с Историческия музей в Исперих, с финансовата подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, чрез Финансовия Механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.
В обучението участват 12 ученици и преподаватели по история от Основно училище „Васил Априлов“, Основно училище „Христо Ботев“ и Профилирана гимназия „Васил Левски“ от гр. Исперих и Основно училище „Отец Паисий“ в с. Подайва. Програмата на обучението включва посещение на Археологическия резерват „Сборяново“ и два нови музейни обекта, реновирани по проекта - Художествената експозиция и временната археологическа експозиция. Насочвани от лекторите Божанка Добрева и Красен Русев, специалисти от Сдружението с нестопанска цел „Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“ в Добрич, учениците ще развият базови умения за презентиране, публично говорене и анимиране в музейна среда. Успешно завършилите ще получат сертификати „Млад сътрудник на музея“. Завършвайки обучението, учениците и техните преподаватели ще могат по-успешно да популяризират образователните програми и занятията в Творческия център към музея, в ролята на посредници между музейната институция и училището, посочи Германова.
По думите й музейните специалисти очакват обучението да насърчи и други съвместни дейности с местните училища, насочени към интегриране на учебните програми по история и изкуство с образователното съдържание на експозициите на Историческия музей в Исперих.