След завършване на водния цикъл загубите на вода за община Русе са намалели от 31,77% през 2021 г. на 30,36% през 2023 г., съобщи управителят на „ВиК“-Русе инж. Илиян Милев по време на вчерашната сесия на Общинския съвет. Общите загуби на вода за дружеството обаче ще станат ясни след като мине и 2024 г., тъй като има голяма неравномерност в консумираните количества през зимния и летния период, а и самите строителни дейности продължиха почти до края на 2023 г. 
От 1 февруари 2023 г. до 1 януари 2024 г. към водопроводната мрежа на „ВиК“-Русе са присъединени още 272 битови потребители и 90 промишлени потребители. За същия период към канализационната мрежа са присъединени 1311 битови и 57 промишлени потребители. От тях 644 в кв. Средна кула и 443 в кв. Долапите, където едва сега по водния проект бе изградена канализационна мрежа. 
В момента тече едногодишният срок за отстраняване на дефекти от изпълнителите по водния цикъл. Фирмите са уведомени за местата, където са установени пропадания на настилката и други проблеми, които ще бъдат отстранени за тяхна сметка. 
Инж. Милев отрече да има тенденция за увеличаване на административните разходи на дружеството, тъй като през 2023 г. те намаляват спрямо предходната година. 
На въпроса къде се съхранява утайката от пречиствателната станция за отпадни води, той обясни, че от 2016 г. досега тя се оползотворява в земеделието и в момента дружеството е в процедура за издаване на разрешително за такова оползотворяване. Документът трябва да бъде издаден от Агенцията за безопасност на храните. Дотогава утайката се съхранява на площадка на територията на пречиствателната станция.