Третата национална изложба на българския комикс гостува с избрани пана на 23-ма творци в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна до 15 април. Тя пристига в града по покана на фестивала „Литературен прожектор“, организиран от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Много сме щастливи, че домакин на третата част на тази изложба, която е и най-голямата, е Градската художествена галерия, каза директорката Радка Калчева и припомни, че другите две части са подредени в Библиотеката и Фондация „Аморфа“. 
Историята на комикса не е никак кратка и това изкуство вече се е утвърдило на световната сцена, каза на откриването Анна-Мария Попова от Библиотеката. Припомнено бе, че първоначалният разцвет на жанра в България е в периода след Втората световна война с представители като Стоян Венев, Любен Зидаров, Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Александър Жендов и Райко Алексиев. По-късно емблематично става списание „Дъга“, което започва да излиза през 1979 г., се утвърждава като най-успешното у нас. През 2014-а в София се провежда „Комикс експо“ с участието на 170 художници от 16 държави. Показаната Трета национална изложба е дело на секция „Комикс“ към Съюза на българските художници и е от 2022 г. Още тогава ние я забелязахме и искахме да дойде и във Варна, но обемът от 220 пана на 43-ма артисти изисква по-големи пространства, затова решихме да я направим в партньорство и да я покажем разделена на три места, посочи Попова. 
По думите й посетителите ще усетят колко добре работят в екип авторите на комикси и наред с художниците ще видят имена на писатели, утвърдили се като творци в жанра. Искахме с нашия проект да покажем как текстът ни вдъхновява да творим в образи и обратното. Това ще потвърдят и хората, които гостуват в рамките на проекта, който продължава до 27 април, допълни тя. Един от тях е илюстраторът Веселин Чакъров, който изрази впечатление колко добре се възприема идеята на проекта. Има жажда за такъв тип изкуство сред младите хора, а и по-възрастните от поколението на „Дъга“, каза той.
На откриването присъства колекционерът и познавач на българския комикс Григор Петров, който е автор на предговора в каталога на Третата национална комикс изложба. Той поясни, че в едната зала, в която е разположена експозицията в галерията, има творби само художници от първото списание „Дъга“, вече класици в жанра като Димитър Стоянов-Димо, Петър Станимиров, Евгений Йорданов, Сотир Гелев, Пенко Гелев, Борис Стоилов, Веселин Праматаров, който е автор на първия документален комикс в България „На конци. 1968. Една действителна история“, посветен на Пражката пролет.
В другата зала кураторът Иван Беров представя художници, които творят в чужбина или за чуждия пазар, уточни Петров. Сред тях са Ивайло Иванчев, Даниел Атанасов-Сатанасов, Иван Коритарев, Тодор Илиев, Тодор Христов, Айхан Хайрула, който работи за турския и американския пазар и Виктор Кълвачев, който от години твори за „Ди Си“ и „Марвел“. Петров обърна внимание на комикса „Бандит“ на Анани Борисов, който счита за най-добрия у нас през последните години,  демонстриращ най-добре силата на комбинацията на сценарий и рисунка. 
Показаните работи на българските творци са на световно ниво, посочи още той. Според него цялата изложба показва една тенденция в комикса у нас за създаване на мащабни проекти, обемни издания от десетки страници, а не кратки истории за списания и това се дължи на факта, че книгите-албуми, които се издават, са по-успешни от кратките сюжети в периодиката.