„Свръхчовека на Кокимото“ е заглавието на изложбата, която Калоян Илиев-Кокимото подготвя. Експозицията ще бъде представена от 1 до 27 април в „Ко-оп“, съобщават организаторите.
“Ако от човека се премахнат всички натрупали се през десетилетията предубеждения, искрени неразбирания и преднамерени фалшификации, всички политически и идеологически напластявания (доколкото това е възможно) и се направи опит идеята на Ницше за свръхчовека да бъде извлечена неподправена (също доколкото е възможно), тогава свръхчовекът ще се представи така: Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато. Човекът е мост, а не цел. Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека – въже над пропаст“, казва Калоян Илиев-Кокимото.
„Надявам се личната ми посока на интерпретация по тази тема да бъде разбрана, защото навсякъде, където проникне учението на Ницше, навсякъде, където намери достъп великата му и своеобразна личност, той неизбежно ще привлича и ще отблъсква едновременно, но винаги ще дава своя принос за развитието и оформянето на индивидуалността“, казва още той.
/ВСР