Повече от двама са наблюдаващите прокурори по производството срещу Цветанов. Това каза говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Арнаудова обясни, че след като в прокуратурата се получи официално съгласието за отказ от имунитет, това представлява законното основание за възобновяване на производството. Към момента досъдебното производство е спряно, защото Цветанов бе с депутатски имунитет.

След като се възобнови производството с прокурорско постановление започва процедура по привличането му за обвиняем и призоваването му за това. "Тоест най-напред трябва да се привлече като обвиняем Цветан Цветанов и да се призове за предявяване на обвинението. В закона има посочен 3-дневен срок, който трябва да е изминал преди лицето да се яви за предявяване на обвинението", обясни процедурата Арнаудова.

Прокуратурата ще спази този срок като гаранция за защита на правата на обвиняемия. Така, държавното обвинение първо трябва да призове Цветанов, след това в срок от три дни той има време да организира защитата си и тогава ще се яви, за да му бъде предявено обвинението. Ако това стане, например днес, то ще бъде извикан за предявяване на обвинението, след като изминат три календарни дни.

Няма законов срок, в който документът за отказ от имунитет да пристигне от сградата на Народното събрание до Съдебната палата. Към 14 часа днес той все още не бе пристигнал.

Наблюдаващите прокурори са тези, които ще вземат и мярката за неотклонение на Цветан Цветанов. Тя се съобразява със степента на обществена опасност на престъплението, с доказателствата срещу него, с доказателствата за имотното му състояние, семейно положение, здравословно състояние. Ако тази мярка е "парична гаранция" няма минимален и максимален размер предвидена в закона. Кои са наблюдаващите прокурор от Софийска градска прокуратура обаче Румяна Арнаудова запази в тайна.

БГНЕС припомня, че тази сутрин, минути преди 9.00 часа, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се отказа от имунитета си. Той съобщи, че е внесъл в деловодството на парламента почти същото искане, само че с конкретния номер на делото, което е изпратено от главния прокурор.

Миналия четвъртък главния прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията.

До 8 години затвор може да получи бившият МВР шеф, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е "допустителство по служба". Обвинението е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - така нареченото допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление. Цацаров каза, че през инкриминирания период това са заемалите длъжността директори на СДОТО. /