Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик” организира специализирана акция за събиране на «водни отпадъци», като част от световната кампания Ocean Initiatives‘2014. 
Акцията ще се осъществи през обявения от Фондация Сърф Райдър Европa специален екоуикенд от 20 до 23 март 2014 г. и е авангардна част от стартиращата тази пролет двугодишна Университетската зелена спартакиада „Периметър 70 х 8”, която ще се провежда под патронажа на ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев.
По повод на кампанията Ocean Initiatives‘2014, във фоайето на Ректората са показани банер, материали и снимки, които нагледно информират за големия проблем с унищожителното замърсяване на водите на световния океан и на планетата Земя, като цяло.
Под ръководството на Мартин Николов и Делян Тодоров, членове  на клуба по воден туризъм на дружество „Академик” - студенти, преподаватели и други лица от академичната общност, както и членове на ТД „Приста” и други граждани,  на 22.03., събота от 10 часа, ще почистват коритото на река Черни Лом с двуместни каяци и от към бреговете на реката в участъка от с. Кошов в посока на Ивановски скални църкви. Съдействие на природозащитниците оказват дирекцията на ПП „Русенски Лом” и заинтересовани лица от с. Кошов.
Освен почистване от водни отпадъци, акцията ще събере допълнителна информация за предстощото премахване на паднали дървета и дънери с оглед превръщане на водното трасе по реката, от Средновековен град Червен до Ивановски скални църкви, а и по-надолу към Божичен, Басарбово и Русе, в нормален  воден път за туристически плавания, както на русенци, така и на почитателите на водния туризъм от страната и чужбина.

За Фондация Сърф Райдър Европa

Фондация Сърф Райдър Европa e неправителствена организация, която се бори със замърсяването на  водните среди, било то езера, морета, реки, океани. Базиранa  е във Франция, но има присъствие в над 40 страни по света.
Повечето хора не си дават сметка за критичното състояние на водните среди около тях. То в голямата си част е резултат на неправилното третиране на отпадъците, които свършват пътя си най-често право в морските води или в реките.       
Целта на фондацията е да се уведомява населението и то да стане съпричастно към този огромен днес проблем. От доста години това става с така наречената кампания Ocean Initiatives.    Идеята е свързване с и ангажирането на спортни клубове, асоциации, училища...,  които да си организират собствени “акции за събиране на водни отпадъци“, по плажове, реки, кейове, като от Франция фондацията изпраща плакати, пликове и др.
Идеята на Ocean Initiatives не е просто събиране на отпадъци, а да се накарат  участващите хора да променят навиците си за да опазим природата.