За поредна година отбори от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт (ПГИМ) в Пазарджик се класираха на челни места в националния кръг на Европейската олимпиада по статистика, съобщиха от учебното заведение.
На първо място в категория 8-9 клас е отбор IM_PRO с ментор Милена Гълъбинова и членове Ани Стамболийска, Божидара Андреева и Мелиса Бадьокова. За първи път, откакто се провежда Европейската олимпиада по статистика, отбор се класира на първо място с максимален брой точки – 100, допълват от гимназията.
Отборите на ПГИМ ще получат грамоти за отлично представяне, а учениците от 12 клас, класирали се на призови места със своите отбори, сертификат, удостоверяващ приема им с оценка "Отличен 6,00" във висши учебни заведения в България.
Тази година в националния кръг на олимпиадата са участвали рекорден брой отбори – общо 523 от 148 училища в страната, се посочва на официалната страница на Националния статистически институт (НСИ).
За следващият етап от състезанието отборите победители в националния етап трябва да подготвят идейни проекти за видеоклип на тема "Някога всичко беше по-хубаво" – истина ли е?". Предстои онлайн гласуване от 1 до 11 април, а на 13 април участниците ще представят разработките си пред жури, което ще определи участниците в Европейския кръг на олимпиадата.