С вчерашния си указ държавният глава наруши Изборния кодекс и дискриминира ДПС като отне от нея една бройка в ЦИК и я поднесе на партията, която го номинира за президент. Това заяви в декларация на ПГ нейният лидер Лютви Местан в НС.

В 24-те години нова история на България имахме преди него 3-ма президенти. В някаква степен те успяваха да излязат от сянката на партиите, които ги номинираха, продължи Местан. Очаквахме това да стори и г-н Росен Плевнелиев. Уви, с вчерашния си акт той показа, че не е обединителят на нацията, обратно - разединява не само по политически принцип. Вие от ГЕРБ от вчера с агресия в медиите налагате една спекулативна теза - че в НС ви лишават от ръководно място в ЦИК. Но, признайте , това е следствие от противозаконния указ на вашия президент. Причината е в противозаконния указ на държавния глава. Ако президентът бе изпълнил закона и беше спазил съотношението на политическите сили предложеният от вас кандидат за зам.-председател на ЦИК щеше да бъде избран с абсолютно мнозинство. И това, може би, ще стане, ако се спази закона. Мотивите на този указ, при по-сериозен анализ сочи, че се изправяме пред опасен прецедент - по същество той казва, че не е съгласен със закона. Това е опасен сигнал към всеки един български гражданин. Според него Плевнелиев обслужва антиДПС настроения, което нарече опасна игра.

Местан се обърна към Плевнелиев с думите: пред закона всички сме равни, никакви аргументи не ви дават право на дискриминационно поведение. Все още не е късно президентът да коригира указа си и да го приведе в съответствие със закона, каза той. От ДПС ще гласуваме до един за члена на ръководство на ЦИК от ГЕРБ, ако те коригират решенията си, подчерта Местан. Днес ще изпратя писмо до европейските институции, до Венецианската комисия и до евродипломатите, в което ще напиша, че държавният глава дискриминира една партия, заключи той.