Бившата кметица на Сваленик Айтен Алитова бе призната за виновна в извършването на документно престъпление, но не бе осъдена. Мотивите - случаят е маловажен, а и давностният срок за наказателно преследване е изтекъл.
Делото обаче ще продължи - отказът на Районния съд на наложи наказание на Алитова бе оспорен с протест от прокуратурата и тепърва ще се търси становище и от Окръжния съд.
Алитова, която в момента живее и работи в чужбина и не дойде за делото, е дадена под съд през 2008 година заедно с още двама души - счетоводителката и назначеният на бройка за чистач шофьор на кметството. Според прокуратурата Абитова и шофьорът са изфабрикували 16 пътни листа за разходвано гориво от служебното пежо, докато то стояло повредено в гаража. Въпреки това по документи колата обикаляла регулярно до Иваново, Церовец, Цар Калоян, Червен и др. Подсъдима е и младшата финансистка на кметството, която събирала пътните листи и отчети в счетоводството, за да ги представи при нужда пред вътрешния одит.
Всъщност причината, за да се започне с фабрикуването на тези документи според прокуратурата е фактът, че предишната кметска управа била забъркала батак с документите. По данните в счетоводството на кметството там трябвало да има в наличност бензин за над 170 лева, но нямало нито гориво, нито документи за разходването му. Затова се наложила „врътката“ с пътните листи.
Отделно прокуратурата твърди, че служебни курсове все пак са извършвани, но с личния автомобил на един от служителите. Горивото е купувано с фактури и касови бележки. Но имало малък проблем - личната кола на служителя била на нафта, а служебното пежо - на бензин. Затова се наложило да се съставят и фалшиви дневни отчети за селските трактори, уж че дизелът се ползвал от тях.
Съдът оправда и тримата подсъдими по част от обвиненията, а по тези, които останаха просто не ги наказа заради изтеклата давност. Освен това според Темида тези пътни листи не са били отчетни документи и не са послужили за отчитане харченето на бюджетни средства, а са служили само за вътрешна консумация - за пред общината.