Главната прокуратура на Украйна установи, че снайперистите, които стреляха по време на безредиците на площад Независимост в украинската столица, са граждани на Украйна, съобщи агенция УНИАН, позовавайки се на коментар на главния прокурор Олег Маницкий.
„Самоличността на снайперистите, които стреляха на Майдана, е установена. Не мога да ги назова по фамилия, но те са известни. Към момента, това са единствено граждани на Украйна", каза Махницкий в ефира на „5 канал".
Преди дни в сайта Youtube се появи запис на разговора на върховния представител на Европейския съюз по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает, в който двамата обсъждат ситуацията в Украйна. В разговара Пает споменава, че има сериозни съмнения, че снайперите, стреляли по хора в Киев, са били наети от лидерите на майдана. Той обяснява, че всички улики, които са му показали, свидетелстват, че и протестиращите, и сътрудниците на правоохранителите органи са убивани от едни и същи снайперисти.
"Олга каза, че според всички намерени улики хората, които са убити от снайперисти, от двете страни - и полицаи, и хората от улицата, са убити от едни и същи снайперисти. Тя ми показа снимки, позова се и на мнението на лекарите, които говорят за един и същ почерк, тип куршуми. И все по-голямо подозрение предизвиква това, че новата коалиция не желае да разследва точните обстоятелства на случилото се. Стремително расте разбирането, че зад тези снайперисти стои не Янукович, а някой от новата коалиция. Това е крайно дразнещ фактор. Това дискредитира новата коалиция от самото начало", обяснява Пает.

Записът е пуснат в Интернет от служител на Службата за сигурност на Украйна.