Финансовото министерство разработва стратегия срещу данъчните измами, обяви на форум в София зам.-министърът Людмила Петкова. В стратегията ще се набележат мерки за пресичане на незаконните практики, като тя ще обхване и републиканските, и местните данъци.
Петкова даде пример защо се включват и местните налози. "Поискахме от столичния КАТ и от общината данни за автомобилите. 40% от регистрираните в КАТ коли не бяха с платени данъци. Има и много недекларирани сгради пред общината", казва тя, цитирана от "Труд".
От думите на Петкова стана ясно, че през т.г. се подготвят и два нови закона - за акцизите и за местните данъци и такси. Анализ на министерството показал, че и в двата нормативни акта няма способи за превенция и борба с измамите. Две работни групи вече са започнали работа по законите. Какво точно ще се промени в тях ще стане ясно през втората половина на годината, коментираха вчера пред "Труд" от финансовото министерство. Една от идеите например била КАТ и общините да обменят информация за регистрираните автомобили.
Две работни групи вече са започнали работа по законите. Какво точно ще се промени в тях ще стане ясно през втората половина на годината, коментирали още от финансовото министерство. Една от идеите например била КАТ и общините да обменят информация за регистрираните автомобили.