Осми март. Шегаджиите наричат този ден Празник на колежката. Други го определят като любимия ден на цветарите, които дори на 15 септември не правят такива обороти. Трети смятат, че си е чиста дискриминация жената да празнува само един ден в годината, а в останалите 364 да е натоварена с гледане на деца и всички домакински задължения сутрин преди да отиде на работа и вечер след като се върне. Но никой не го пропуска. Днес усмивките на мъжките лица са повече, дамските прически и тоалети са по-красиви... Празник е! Но какво всъщност знаем за него? Ето какво разказва spisanie8.bg. Заглавието и вътрешните акценти са на редакцията.

8 март е обявен за Международен ден на жената. Празнуват майки, баби, лели и дори малките момичета се поздравяват със своя празник. Но истинската история за това как е възникнал този ден може да ви изненада.
Според една от най-тиражираните теории, на 8 март 1857 г. в Ню Йорк жени работнички в текстилни фабрики излизат на първия по рода си протест срещу ниското заплащане, лошите условия на труд и половата дискриминация.
Повечето историци обаче твърдят, че това е просто медийна сензация и такъв протест изобщо не е имало. Че историята е измислена от американците, за да припишат по-ранно отбелязване на Деня на жената.
Денят на жената започва да се отбелязва още в началото на ХХ век, като по това време той е най-вече символ на борбата за равноправие между жените и мъжете.
Езотериците откриват символична връзка
между войнствените действия на жените и това, че те се случват точно през месец март, който е първият в древноримския календар и е кръстен на бога на войната Марс.
Първите демонстрации, целящи да защитят правата на жените, се случват в края на февруари 1908 г. в САЩ под ръководството на движението на суфражетките (жени, които се борят за своето избирателно право, от suffrage - избирателно право - бел.ред.), по-късно прераснало в движение на феминистките). 15 000 жени-работнички излизат по улиците на Ню Йорк. Те се борят за предоставяне на избирателни права на жените, както и против дискриминацията на представителките на нежния пол в политическия и икономическия живот на страната. Искат по-добри условия на труд и по-кратък работен ден. Стачките на шивачките в Америка не са еднократно действие. Те продължават повече от година и така на 28 февруари 1909 г. в Америка за първи път е отбелязан Национален ден на жената, обявен от действащата Социалистическа партия в страната.
Айлийн Борис, професор по феминистки изследвания в Калифорнийския университет Санта Барбара, казва: „Тези жени са били на по-зле организирани работни места (от техните колеги мъже), били са в по-ниските нива на шивашката индустрия, 
работели са с по-малки заплати и са били подложени на сексуален тормоз“
Движението на суфражетките по това време действа най-вече на териториите на Великобритания и САЩ. В резултат на мирните, но мащабни протести на американските работнички, социалистическата партия определя последната неделя на февруари ежегодно да стане Ден за защита правата на жените.
На следващата година (1910) в Копенхаген се провежда Международна конференция на жените-социалистки, в която участват 100 жени от 17 държави. Тази среща се смята и за майката на същинското феминистко движение, което впоследствие се разпростира на територията на още много държави, освен споменатите вече Великобритания и САЩ.
Участничките в Конференцията гласуват и единодушно приемат предложението на германската социалистка и активистка Клара Цеткин да бъде определен ежегоден „специален ден на жената“.
Но точна дата на този етап така и не е посочена
През 1911 г. (на 19 март) в Германия, Дания, Швейцария и Австрия официално е отбелязан Денят на жената, а в шествията се включват над 1 млн. души - мъже и жени. В други страни Женският ден също бил честван в края на февруари или началото на март. На някои места празникът започнал да се отбелязва на 12 март, на други на 2 март и т.н. Но от 1914 г. насам всички започват да честват Деня на жената на 8 март.
Защо точно на тази дата?
Няма точен отговор на този въпрос. Има само съмнения, догадки и спорове. И все пак на преден план се явяват няколко основни хипотези.
Налага се да подминем споменаването на конкретната дата - 8 март, в първата хипотеза, за която ви разказахме по-горе - за събитията в Ню Йорк 1857 г., тъй като тази история вероятно е чиста лъжа. Затова се пренасяме мислено в Петроград, Русия (днес Санкт Петербург). По онова време това е столицата на страната. В Русия Денят на жената се отбелязва официално от 1913 г.
Историята разказва, че на 23 февруари 1917 г. по повод женския празник там започва масирана стачка на работнички, които издигат лозунга „Хляб и мир“, изтощени от глада и военната обстановка, настъпила по време на Първата световна война. Но те искат и равноправие с мъжете и по-добри условия на труд. Събитие, за което мнозина смятат, че става повод за избухването на Февруарската революция, последвана от Октомврийската революция в Русия.
Датата е 23 февруари, но по Юлианския календар. По Григорианския всъщност е 8 март
Революционният лидер Лев Троцки пише: „На този ден бе отбелязан Международният ден на жената и се чертаеха планове за предстоящи срещи и действия. Никой обаче не си представяше, че този Ден на жената ще се окаже искрата за избухването на революцията - такава неминуемо предстоеше, но никой не знаеше кога ще започне. Въпреки нареждането, тази сутрин работничките в няколко текстилни предприятия напуснаха работните си места и изпратиха делегати, които да търсят подкрепа за стачката им... което доведе до масови стачки... и всички излязоха на улиците“.
Няколко дни след началото на стачката цар Николай II абдикира, настъпва краят на династията Романови, Руската империя рухва, за да отстъпи място на социалистическия строй и формирането на Съветския съюз през 1922 г. Временното руско правителство удовлетворява желанието на разбунтувалите се жени и им предоставя правото да гласуват. Това прави Русия първата голяма сила, която въвежда законодателство за избирателното право на жените - година по-рано от Великобритания и три години по-рано от Съединените щати.
Като една от най-вероятните теории
за това защо Денят на жената се отбелязва точно на 8 март се налага схващането, че е именно заради избухналите през 1917 стачки на жените-работнички в Русия, както и фиксирането на техния ежегоден женски празник на тази дата.
В Китай 8 март започва да се чества през 1922 г. В Испания - през 1936-а. Други социалистически (и не само) държави също постепенно се включват в отбелязването на ежегодния специален ден, посветен на жените. До 1967 г. 8 март е предимно комунистически празник, но след това е поверен най-вече в ръцете на феминистките организации от втората вълна.
През 1975 г. ООН за първи път отбелязва официално 8 март като Международен ден на жената и обявява цялата година за „Година на жените“. През 1977-а всички членки на организацията са приканени да празнуват Деня на жената на същата дата. Оттогава насам в стотици страни по света се организират най-различни събития и фестивали, посветени на жените. На този ден се потвърждават и празнуват техните постижения в политическата, икономическата, социалната и културната сфера и най-вече техните права.
Женският празник придобива по-специално значение в последните години
Особено след появата на мащабното движение #MeToo, чиято вълна заля света. Със споделените от хиляди жени лични и потресаващи истории отново на преден план излизат теми като тази за половата дискриминация, правата на жените и третирането им като жертви на сексуален тормоз. От 2017-а жените в САЩ  провеждат и т.нар. Женски марш, в който се включват стотици хиляди от цял свят.
Не така стоят нещата обаче в други точки на световната карта. За съжаление, дори в съвременния свят не всички са свободни да изразяват мнението си и да празнуват Международния ден на жената и други светски празници. Може би си спомняте случая от март 2007 г., когато стотици мъже и жени бяха пребити по улиците на Техеран от служителите на иранската полиция, само защото планираха шествие, с което да почетат Деня на жената.
Но да се върнем у нас. В България 8 март се отбелязва освен като Ден на жената и като Ден на майката. Това важи и за страни като Румъния, Лаос, Афганистан, Виетнам и др. Всъщност 
у нас целият март се смята за „женски месец“
Една от причините са гореспоменатите женски празници, другата е чисто фолклорна - българите вярваме, че тези 31 дни минават под влиянието на Баба Марта, която ту е сърдита - и ни изпраща дъжд, виелици и сняг, ту се усмихва - и ни радва с топло мартенско слънце.
Денят на жената у нас започва да се празнува след преврата на 9 септември 1944 г. с идването на власт на Българската комунистическа партия. С времето 8 март скъсва връзките с комунистическото си минало и се превръща в истински празник за обичани дами, майки, баби, сестри и т.н.
В над 25 страни по света Международният ден на жената е обявен за официален празник и е неработен ден. В Китай не са чак толкова щедри - на жените на 8 март се полага половин свободен ден. Но и това е нещо. В България на 8 март се работи.
И едно последно интересно допълнение от нас. Всички хора по света знаят кога е Денят на жената, но малък процент от нас са наясно, че има и Ден на мъжа - 19 ноември. Той рядко се празнува и определено не е така популярен като Женския празник. Отбелязва се от 1990 г. насам, но не е приет като официален празник от ООН.

Теми на ООН по повод Международния ден на жената през годините

1996 - Честваме миналото, правим планове за бъдещето
1997 - Жените на масата на мира
1998 - Жените и правата на човека
1999 - Свят без насилие срещу жените
2000 - Жени, обединени за мир
2001 - Жени и мир: Жени, които управляват конфликти
2002 - Афганистанските жени днес: реалности и възможности
2003 - Равенство между половете и Целите на хилядолетието за развитие
2004 - Жените и ХИВ/СПИН
2005 - Равенство между половете след 2005 г.; Изграждане на по-сигурно бъдеще
2006 - Жените във вземането на решения
2007 - Прекратяване на безнаказаността за насилието срещу жени и момичета
2008 - Инвестиране в жени и момичета
2009 - Жени и мъже, обединени за прекратяване на насилието срещу жени и момичета
2010 - Равни права, равни възможности: напредък за всички
2011 - Равен достъп до образование, обучение и наука и технологии: път към достоен труд за жените
2012 - Овластяване на жените в селските райони, прекратяване на бедността и глада
2013 - Обещанието е обещание: Време е за действие за прекратяване на насилието срещу жени
2014 - Равенството за жените е напредък за всички
2015 - Овластяване на жените, овластяване на човечеството: Представете си!
2016 - Планета 50-50 до 2030 г.: Да направим стъпката към равенство между половете
2017 - Жените в променящия се свят на работата: Планета 50-50 до 2030 г
2018 - Времето е сега: Селски и градски активисти трансформират живота на жените
2019 - Мислим равнопоставено, изграждаме интелигентно, правим нововъведения за промяна
2020 - „Аз съм Поколение Равенство: Осъществяване на правата на жените“
2021 - Жени в лидерството: Постигане на бъдеще на равнопоставеност в свят на COVID-19
2022 - Равенството между половете днес за устойчивост утре 
2023 - DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете
2024 - Инвестирайте в жените: Ускорете напредъка!