Четвъртокурсникът в специалност „Начална училищна педагогика с чужд език“ в Русенския университет Денис Асенов бе отличен на трето място с националната награда „Студент на годината“ в категорията „Педагогически науки“. Това стана по време на тържествена церемония в Университета за национално и световно стопанство в София, на която бяха наградени най-успешните и активни студенти на България в 17-ото издание на Националния приз „Студент на годината“. Инициативата е на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) под патронажа на премиера /от вчера в оставка/ акад. Николай Денков.
27-годишният Денис Асенов получи своята награда от кмета на Столичната община Васил Терзиев. Студентът от Русенския университет печели тази награда за втора поредна година.
През тази академична година той участва в Националната научно-практическа конференция „Дигитална трансформация на образованието - проблеми и решения, оценяване и акредитация“ в Русенския университет, където спечели първо място сред студентите. Носител на наградата „Best Paper“ Crystal Prize 23 с доклад на тема: „Формиране на интердисциплинарни връзки между устойчивостта и STEM чрез интегриране на 3D инструменти в началното училище“. Докладът е публикуван в списание „Стратегии на образователната и научната политика 2023“.
„Това отличие е награда за моя труд и за усилията, които положих през изминалата година. Мотивира ме да продължа напред, да надграждам себе си и да научавам нови неща“. Това сподели четвъртокурсникът, който 10 години е живял в Лондон, където завършва средното си образование, а през 2015 се завръща окончателно в България и избира да следва в Русенския университет.
Денис Асенов е автор на книгата „Училище на бъдещето“. Завършил е курс „Ангажираността на родителите в началното училище“ от онлайн образователната програма HarvardX, инициатива на Харвардския университет, предназначена да предостави висококачествено обучение. Възпитаникът на Русенския университет е квалифициран графичен дизайнер.
Денис Асенов получава специална покана от председателя на Асоциация „Дислексия България“ за участие в международната конференция на тема: „Повишаване компетенциите на бъдещите начални учители за работа с деца със затруднения в ученето“ по програма Еразъм+, където той чрез платформата „Аrtsteps“, създава виртуална изложба, в която представя рисунки на теми: „Децата по света“ и „Да опазим нашата природа чиста“, нарисувани от ученици в началното училище. Разработва образователни материали, съобразени с потребностите на учениците със специфични обучителни затруднения. В знак на признателност за своите високи постижения, получава покана да представи специалността „Начална училищна педагогика и чужд език (английски език)“ пред първокурсниците от факултет „Природни науки и образование“ на Русенския университет. Поканата му предоставя възможност да сподели своите знания и опит. Научните му интереси са в областта на детската литература, където той изследва влиянието на разказването на истории на емоционалното и интелектуалното развитие на децата, с акцент върху използването на мултимедийни ресурси и интерактивни технологии.
Конкурсът на Националното представителство на студентските съвети е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на НПСС в България. Основната му мисията е да популяризира, отличава и поощрява постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността. Жури, в състав от водещи експерти в сферата на висшето образованието, определя победителите в 15 категории. Всички призьори са с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво. Тази година за приза са подадени кандидатури от 163-ма студенти и докторанти от 35 висши училища, а експертно жури от 22-ма участници е разгледало всяка една от кандидатурите в съответните категории. От организацията отбелязват, че националният приз „Студент на годината“ е най-престижният конкурс за млади хора в България. 

Много искам да бъда учител, мечтая да остана в Русе

През март миналата година „Утро“ публикува интервю с Денис Асенов за първата му награда „Студент на годината“. В разговора бъдещият педагог специално изтъкна заслугата на научния си ръководител проф.д.н. Юлия Дончева за шансовете, които му дава и за неговото развитие въобще. Ето какво сподели той.
„Да уча педагогика е една моя сбъдната мечта. 10 години живях в Англия и бях впечатлен от начина на преподаване там. През 2015 година се завърнах окончателно в България.
Мечтая да остана в Русе. Остава ми още малко да завърша бакалавърската си степен, след това, живот и здраве, магистратура, да продължа към докторантурата и все нагоре. Най-голямата ми мечта е да бъда някой ден професор.
Много искам да бъда учител и затова постоянно участвам в научни конференции, черпя опит от най-добрите учители, тъй като все още съм в процес на обучение и има още много да уча.
Графичният дизайн е една от професиите, които постоянно се развиват и много млади хора се стремят да учат такива дигитални професии. Но за мен той е едно допълнение, един плюс към педагогиката, защото мога да създам много различни презентации или 3D-обекти, които да показвам на децата и да предизвиквам тяхното внимание.
След 5 години се виждам завършил вече бакалавърската си степен, започнал да уча докторантура и се надявам да съм започнал работа като преподавател в някое училище, за да мога да покажа на моите ученици какво мога. А и не само - ако някой ден ми се удаде възможност - да работя в Русенски университет, защото мечтата ми е да направя академична кариера. Затова обаче трябва стъпка по стъпка да вървя нагоре. Както казва моят научен ръководител проф.д.н. Юлия Дончева  step by step /стъпка по стъпка - б.а./, продължаваме напред и нагоре.“