На Световния ден за безопасен интернет, който тази година беше отбелязан във вторник, Лечебни заведения „Медика“ сподели няколко мита за здравето и отправи важен съвет - при здравословен проблем винаги да се обръщате към специалист, а не да разчитате на самолечение по съвети на „експерти“.
Интернет и особено социалните мрежи са идеална среда за широко и бързо разпространение на фалшива информация. В зависимост от целите тя може да умишлено подвеждаща или пък непреднамерена. Феноменът спекулира с проблемите, страховете и желанията ни, разчита на некомпетентността на хората.
Когато засяга здравословни теми, най-често залага на уж сензационни открития в медицината или на несериозни напътствия, които в добрия случай няма да ни навредят, но няма и да ни помогнат да се избавим от болежките. В лошия - могат да бъдат опасни за здравето, ако безрезервно им се доверим. 
Ето някои митове за здравето, широко тиражирани в сайтове, социални мрежи или форуми, които са подвеждащи и биха могли, вместо да помогнат, да задълбочат проблемите или да застрашат живота ни.
Обикновена игла може да ви спаси при инсулт 
При инсулт, за да спасите човек от тежките последствия, убодете с обикновена игла (предварително дезинфекцирана  на пламъка на запалка например) и десетте пръста на двете ръце на болния, така че да пуснат кръв. Десетки статии в онлайн мрежата през последните години разпространяват този съвет, като се позовават на неизвестен китайски професор. В някои от тях дори се твърди, че при транспортиране с линейка на пострадалия от вибрациите може да се разкъсат капилярите в мозъка и да се усложни състоянието му.
Съдови хирурзи и невролози са категорични, че пускането на кръв от пръстите на човек, претърпял инсулт, няма научни и логични аргументи. Инсултът се дължи на запушване на кръвоносен съд в мозъка (исхемичен) или на кръвоизлив от кръвоносен съд в мозъка (хеморагичен). Не е сериозно и твърдението за разкъсването на капиляри в мозъка от друсане в линейка.
И двата „съвета“ не само няма да помогнат на болния, но могат да му навредят сериозно, ако не се извика навреме медицинска помощ, защото инсултът е спешно състояние, върху което може да се повлияе само в първите 3 часа. В противен случай засегнатите мозъчни клетки, до които не стигат кислород и глюкоза, умират.
Правилният начин на действие при инсулт е веднага да се потърси специализирана медицинска помощ, защото последствията могат да бъдат смърт или тежки увреждания. 
Свръх продължителните и прекомерни тренировки помагат за изгаряне на повече мазнини
Тренировките пряко влияят на нивата на тестостерон и кортизол в организма. Освен полов тестостеронът е и анаболен хормон, който помага за изграждане на мускулна маса. Кортизолът има обратното действие, той разгражда мускулната маса. Приблизително след 45 минути от началото на спортните занимания нивото на тестостерон започва да пада, а на кортизола да се повишава.
Ако целта ви е да горите мазнини, по-продължителните тренировки няма да ви помогнат да постигнете по-бърз и видим ефект. По-високият кортизол няма да позволи разграждане на мастните депа, а ще се насочи към мускулната тъкан. Затова специалистите препоръчват една тренировка да трае 45-60 минути максимум.
Зехтин и лимон чистят камъни в жлъчката
Не опитвайте тази рецепта, ако имате камъни в жлъчката, предупреждават гастроентеролози. Независимо от „свидетелските показания“ на приложилите я, които твърдят, че са изходили зелени камъчета. Истината е, че  обикновено това не са жлъчни камъни, а меки зеленикави конкременти, получени от взаимодействието на лимонената киселина и зехтина, премесени с жлъчния сок, обясняват специалистите.
Зехтинът провокира силни контракции в жлъчния мехур, а лимоновият сок разтваря мазнините, така че все пак може да се повлияе на холестероловите камъни и някои от тях да започнат да излизат през жлъчни канал. И тук идва опасността, защото каналът е тесен и камъни с малко по-голям размер могат да го запушат канала. Изключително неприятно и рисковано за живота и здравето, защото резултатът е жлъчна криза, развитие на жълтеница, отстраняване на жлъчката. Ако не се обърне навреме внимание, може да се стигне до сепсис и краят да бъде летален.
Червеното вино е полезно, независимо от количеството му
Ако сте надхвърлили 40-те или сте в климакс, пиенето на червено вино може да ви предпази от сърдечни заболявания благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. 
Тези антиоксиданти понижават „лошия“ холестерол в кръвта, чистят организма от свободните радикали и предпазват клетките от увреждане. В червеното вино се съдържа и съединението ресвератрол, което има противовъзпалително действие.  
Според Световната здравна организация изпиването дневно на чаша червено вино (125 мл) намалява риска от сърдечни заболявания. Но редовното посягане към чашката и употребата на по-големи количества от препоръчителното увеличава риска от други здравни проблеми, като например чернодробно заболяване. Така че, наслаждавайте се, но умерено!

Още фалшиви надежди

В клипове в социалните мрежи - с лекарски престилки и стетоскопи, лекари дават съвети за лечение на сериозни заболявания или пък как да си избелите зъбите. Това обаче често не са истински лекари, а създадени от изкуствен интелект лица. А препоръките им често са неверни.
Могат ли семената от чиа да овладеят диабета?
Твърдение: „Семената от чиа могат да доведат до контролиране на диабета“, твърди генериран от изкуствен интелект бот на лекар във Фейсбук.
Видеоклипът е гледан около 2,1 млн. пъти, има над 40 000 харесвания, споделен е повече от 18 000 пъти.
Проверка на фактите: Невярно
Семената от чиа се радват на голяма популярност, не на последно място и заради големия брой положителни активни съставки, които съдържат. В тях има високи нива на ненаситени мастни киселини и фибри, важни аминокиселини и витамини. Според американско проучване от 2021 г. семената от чиа наистина са полезни за здравето. Хората, страдащи от диабет тип 2 и високо кръвно налягане, са били с много по-ниско кръвно, след като са консумирали определено количество семена от чиа в рамките на няколко седмици. Друго проучване, публикувано през април 2023 г., потвърждава, че семената от чиа имат антидиабетично и противовъзпалително въздействие. 
Семената от чиа следователно биха могли да окажат положително влияние върху здравето на хората, страдащи от различни типове диабет. „Но не става въпрос за лечение“, подчертава Андреас Фриче, диабетолог в Университетската болница в Тюбинген. Следователно няма научни доказателства, които да показват, че семената от чиа могат да лекуват диабет или пък да го контролират напълно. 
Във видеото не просто се представя невярно твърдение, но и то е представено от фалшив лекар. Многобройни видеоклипове със същите „доктори“ могат да бъдат открити в социалните мрежи. Щефан Гилберт, професор в Центъра за дигитално здраве към Медицинския факултет на университета в Дрезден, обръща внимание, че дори и само външният вид на лекаря може да подведе мнозина.
„Става дума за използване на авторитета на лекар, който има много сериозна роля в почти всички общества“, казва той пред Дойче веле.
Могат ли домашни рецепти да лекуват заболявания на мозъка?
Твърдение: „Смилането на 7 бадема, 10 гр. захар, 10 гр. копър и приемът им с горещо мляко вечер в продължение на 40 дни лекува всички видове мозъчни заболявания“, твърди изкуствено генериран лекар във видеоклип в Инстаграм.
Въпросният акаунт има над 200 000 абонати, а видеото е било гледано повече от 86 000 пъти.
Проверка на фактите: Невярно
Рецептата би трябвало да помага за лечението на мозъчни заболявания. Но твърдението във видеото е фалшиво, казва проф. д-р Франк Ербгут, председател на Германската фондация за мозъка. Няма доказателства, че тази рецепта има лечебно въздействие върху мозъчните болести. В този видеоклип - както и в много други от подобни профили - се вижда изкуствено генерирано лице на лекар, облечен в бяла престилка. Въпреки че професорът Щефан Гилберт казва, че видеоклиповете са лесно разпознаваеми като фалшиви - по статичното изображение на лекаря с движеща се уста и съвсем минимални лицеви движения, професорът обръща внимание на бъдещия потенциал на изкуствения интелект в тази област. „Най-обезпокоително е, че това почти със сигурност ще еволюира до свързването на всички тези процеси в едно. Така че отговорите да се дават в реално време от генеративен изкуствен интелект и да са свързани с изкуствен интелект, който озвучава отговора“, посочва той.  
Извън видеоклиповете, които могат да се манипулират, изкуственият интелект представлява риск и в други области. Една от тях е т.нар. дийпфейк в медицинската диагностика. В рамките на израелско проучване от 2019 г. учените са успели да създадат няколко компютърни томографски изследвания с фалшиви изображения, доказвайки, че туморите могат да бъдат добавяни или премахвани от снимките. До подобен резултат стига и проучване от 2021 г., което показва как се създава електрокардиограма с фалшив сърдечен ритъм. Чатботовете също могат да бъдат опасни, тъй като отговорите им могат да звучат правдоподобно, дори да са погрешни. „Задавате въпрос и те се представят като дълбоко компетентни. Това е много опасен сценарий за пациентите“, казва Гилберт.            У