Младият музикант от Украйна Филип Баженов, който е част от оркестъра на Държавна опера-Русе, ще направи днес дебют като диригент в Русе и в България изобщо.
Камерният концерт „Барок, класика, романтизъм“ на Държавна опера-Русе, който той ще дирижира, ще се състои от 19 часа в зала „Филхармония“. В програмата са включени „Симфония №1 „Залцбургска“ от Волфганг Амадеус Моцарт, „Концерт за две виолончели и камерен оркестър в сол минор“ от Антонио Вивалди и „Вариации на тема от Чайковски“ от Антон Аренски. Като солист на сцената ще се изяви и съпругата на Филип Баженов - Марина Хохлова, виолончело, също член на оркестъра на Русенската опера. С двамата разговаряхме в дните на финалните репетиции.

- Моля да ни кажете първо кои сте вие?
- ФБ: Аз се казвам Филип Баженов и заедно със съпругата ми Марина сме от Украйна, град Запорожие.
- Как попаднахте в България, войната в родината ви ли ви накара да дойдете тук?
- МХ: Да, дойдохме на 5 май 2022 година - малко след избухването на войната. В страната ни цареше хаос и страхотен шок, започнаха ракетни обстрели и ние решихме да тръгнем за България.
- Защо избрахте именно България?
- ФБ: Защото народът тук е много по-близо до украинския народ, езиците ни също са сходни и адаптацията в това отношение е по-лесна.
- Успяхте ли трайно да се установите вече тук, в Русе - да намерите своя дом, своята среда и своята работа? Вие сте тясно свързани с музиката, това е вашата професия.
- ФБ: Аз съм завършил два факултета в Одеската национална музикална академия - за виола и дирижиране. Ние с моята съпруга сме инструменталисти -
аз съм виолист, като освен това и дирижирам, тя е виолончелист
Господин Пламен Бейков много ни хареса, но за да станем част от оркестъра минахме през конкурс. Явихме се на конкурса и го издържахме, това за нас беше натрупване на още получен професионален опит. Колегите ни посрещнаха много доброжелателно и от 2022 година досега работим в Държавна опера-Русе.
- Как оценявате Русе и България, как ви изглеждат те?
- ФБ: Смятаме, че музикантите и по принцип цялата страна, са на най-високо културно ниво. Ние виждаме колко хора идват на концертите ни и каква музика се свири на тях - това е много високо и харесвано от нас ниво.
- Тук има традиции в класическата музика - не само сред изпълнителите, а и сред публиката. Тя е много посветена, компетентна и изискваща публика и това е стимулиращо за вас, творците - не само да поддържате ниво, а да се стараете и да го повишавате. Така ли е?
- ФБ: Да, много ни харесва това, че всяка седмица в операта има нова симфонична и камерна програма.
- Имате ли връзка с вашата родина и близките ви?
- ФБ: Моето семейство е тук, но семейството на Марина е в Украйна, те останаха в Запорожие.
- Имате ли връзка с тях, добре ли са?
- МХ: Имам връзка, обаче
не са добре - там е фронтова линия
- Не само че е фронтова линия, но там редовно се чува за опасност от провокативно взривяване на Запорожката атомна електроцентрала - тогава разрушаването на язовира „Нова Каховка“ ще изглеждат като нещо незначително.
- МХ: Да, така е, ако нещо се случи с електростанцията, проблемът ще е огромен и то не само за Украйна.
- Филип, за пръв път ще дирижирате в Русе, какво да очаква публиката?
- ФБ: Да, на 6 февруари от 19 часа /интервюто е взето на 2 февруари - б.а./ в зала „Филхармония“ ще дирижирам за първи път в Русе и България изобщо. Съставих много хубава програма с барок, класика и романтизъм. Ще представим произведения на композитори от различни епохи - „Симфония №1“ на Моцарт, „Концерт за виолончело“ на Вивалди с две солистки: Петрана Стоянова - концертмайстор на Държавна опера-Русе и Марина Хохлова. Ще завършим с Аренски - „Вариации по тема от Чайковски“.
- Вие получихте доверието да съставите сам програма и да я осъществите, как вървят репетициите?
- ФБ: Да, точно така.
Репетициите са лесни и прекрасни, защото музикалният език е универсален
Музикантите са големи професионалисти и реагират мигновено на всички мои жестове и бележки, а нашият камерен оркестър се състои от някои най-добрите музиканти на Държавна опера-Русе. Всички музиканти в оркестъра са много добри, но аз избрах едни от най-добрите сред тях и на всички е много интересно как ще представят този концерт.  
- Каква е концепцията в подбора на произведенията?
- ФБ: Произведенията са в различни стилове на барока, но с една обща духовна и религиозна линия, която преминава през целия концерт. Волфганг Амадеус Моцарт - този светъл и боголюбим композитор, Антонио Вивалди - този свещеник, писал концерт за деца. И накрая - Антон Аренски с „Вариации по тема от Чайковски“ по стихове от „Кресчеева легенда“ за Исус Христос. Произведението е написано в памет на Пьотър Чайковски, за неговото вътрешно желание за единство с Бога. Това ще бъде първото му изпълнение в Русе.
- Мислите ли, ще се останете тук, когато войната в страната ви приключи?
- ФБ: Когато войната свърши, ние ще се върнем в Украйна, но непременно ще продължим дружбата си с нашите български приятели, които ни протегнаха ръка. И непременно ще се завръщаме тук.
- Как се отнасят хората към вас?
- ФБ: Много добре, макар да имаме различни думи за практическите ситуации, но всичко е наред.
- Имате ли любими места в Русе?
- ФБ: Да, разбира се - Държавната опера! Най-хубавата опера, защото много прилича на Виенската филхармония.
Ние сме работили на много места в Европа и знаем защо Русе е наречен Малката Виена
- Къде на други места в Европа сте работили?
- ФБ: Работили сме с Украинския национален оркестър из цяла Европа - в Германия, Англия, Италия и Испания. В България сме гостували като изпълнители по покана на филхармониите във Варна, Сливен и Видин, а в София - за записи с оркестъра на Българското национално радио.
- Това означава, че вие сте имали много възможности за реализация - и в България, и в Европа. Да поговорим повече за вашата любов, музиката - как решихте да се занимавате с нея - тя ли ви намери, или вие я намерихте?
- ФБ: Музиката ме намери. Когато бях на 4 години, аз казах на майка ми, че искам да свиря на цигулка. Тя ми купи цигулка и ме записа в музикална школа. Последва музикално училище и после - академия.
- А вие, Марина?
- МХ: И при мен нещата се развиха почти по същия начин - когато бях 7-годишна, посетих музикалната школа с моята майка и бях запленена от виолончелото. Казах й, че искам, много искам и аз да свиря тук! Спомням си, че в стаята имаше 10-12 виолончела. Тя отначало се възпротиви - а може би е по-добре пиано или цигулка? Не, не -
аз исках да остана при виолончелото и така стана
После извървях същия път - музикално училище и академия.
- Това звучи като приказка, като две сбъднати мечти и нещо предначертано - да стъпите на този път като деца и да го следвате неотклонно. Предполагам, че като повечето инструменталисти свирите и на други инструменти.
- ФБ: Да, свирим още на пиано и китара.
- Значи можете да изнесете и друг концерт - например класиката и рокът. Какви други идеи имате?
- ФБ: Идеи много - аз например искам да правя креативна музика, защото това е актуално днес и хората го обичат.
- Русенската опера е известна с чудесните ки концерти, в които съчетава различни жанрове и вие също можете да направите подобна програма. Обсъждали ли сте с някого тази идея?
- ФБ: Да,
предложихме я на господин Пламен Бейков - концерт с филмова музика
Нямаме отказ, затова се надяваме, че вероятно се обмисля, но изисква повече време за подготовка, за да стане част от репертоара на операта. Просто репертоарът е много голям.
- Операта вече има един много успешен подобен концерт - „Музиката на Холивуд“. Ако вашият проект се състои, какво ще съдържа той - какви произведения, от кои филми?
- ФБ: Може би от филми като „Игра на тронове“, „Гладиатор“, „Батман“ или „Супермен“, „Титаник“...
- Това ще бъде и с участието на великолепния хор, нали?
- ФБ: Разбира се.
- Сигурно сте гледали концертите на операта с Николо Коцев и „Кикимора“?
- ФБ и МХ: Не, ние сме свирили в тях. И колко много публика имаше!
- Как гледате на симбиозата на рока и на класическата музика?
- ФБ: Супер, защо не?
Ние сме свирили алтернативна, класическа и рок музика - една симбиоза от рок и класика, пред публика от 30 000-50 000 души в Берлин
на огромна сцена.
- Какво дава на публиката тази симбиоза?
- ФБ: Тази музика обединява младите с възрастните хора - тя е за всички. Следващата стъпка е класическата музика - хората, слушали тази симбиоза от рок и класика, ще започнат да ходят на класически концерти и в операта. Това показва на хората, че музиката всъщност е един общ път и този, който познава едната част от пътя - така вижда, че може да се докосне и до другата, да се изкуши да отиде и там.
- Поддържате ли връзка с други ваши сънародници в Русе?
- ФБ: Да, поддържаме, тук има много украинци.
- А идват ли те на вашите концерти?
- МХ: Да, винаги идват, защото подкрепата е много важна за всички украинци.
- А с какво се занимават вашите украински приятели, работят ли?
- МХ: Работят на различни места и са различни по професия.
- Имате ли ден и място, на което да се събира общността?
- МХ: Не, нямаме такива ден и място, защото всеки работи с различно работно време и не винаги може да присъства. Но имаме група в социалните мрежи и там се организираме, а който може, отива.
- Заедно ли сте на празниците?
- МХ: На празниците всеки е със семейството си, но след празниците отново сме заедно.