Дискусия на тема "Висшето образование в България", организирана от Академията за иновации и развитие (АИР), се състоя в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) с представители на висшите училища и на студентските съвети към тях. Това съобщиха от УНСС.
Акад. проф. д-р Иван Величков, председател на Академията за иновации и развитие, благодари на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров за домакинството и постави рамката на дискусията като акцентира на целта: "Стремежът на България е да се превърне в силен притегателен център на висшето образование с европейски атрактивен профил за студентите от Европа и света. Необходимо е да се засили връзката с иновациите и науката, както и с пазара на труда". Акад. Величков допълни, че "голяма гордост и радост е, че именно УНСС  е с най-висока институционална акредитация сред българските университети, тоест висшето училище, което предлага най-качествено висше образование, за което трябва да го поздравим".
Секретарят на Студентския съвет при УНСС Калоян Стефанов приветства участниците в конференцията. Той каза, че "форуми на такова високо ниво помагат за развитието на научния потенциал на колегите и за намиране на правилните пътища за развитие на висшето образование у нас". Стефанов ги поздрави и от името на Националното представителство на студентските съвети.
Заместник-деканът по учебната работа на Общоикономическия факултет доц. д-р Николай Величков, който е и заместник-ръководител на катедрата "Икономикс" в УНСС, отбеляза, че инициативата е "от полза както за цялото общество, така и конкретно за науката и образованието". Поставя на дневен ред изключително важни въпроси, които имат смисъл да бъдат обсъждани, за да се намери правилният път за тяхното решаване, добави той.
Конференцията беше открита с песента "Българи" в изпълнението на Мария Велкова, а Янко Лозанов рецитира "Азбучна молитва" на Константин Преславски.
Акад. проф. д-р Иван Величков направи преглед на развитието на висшето образование в България, като акцентира на трите изходни аспекта. Това, че България е една от най-старите осем европейски държави с над 13-вековна история, с приноси към човешкия род, която не е променяла името и традициите си. Фактът, че висшето образование в България е с над 150-годишно развитие и че в момента образованието е съвместимо с европейското. Той оцени високо и рейтинговата система на висшите училища в България, която обхваща 48 индикатора и класира 52 висши училища у нас по качеството на предлаганото образование.  
Председателят на АИР разясни и целта за създаването на Академията, която в момента е на десет години, а именно за осъществяване на професионален контакт с висшите училища, с Министерството на образованието и науката (МОН), и с други държавни институции с цел подобряване на висшето образование. За осъществяването на тази цел през годините са сключвани многобройни договори за обмен на научни постижения с висшите училища не само в България, но и по света, организирани са семинари, форуми и конференции, разработвани са стратегии, програми, проекти, конкурси. "Целта на днешната среща е и да обявя конкурса за творчески публикации от страна на висшите училища и студентските съвети на тема "Развитието на висшето образование в България - анализи, предложения, решения", които ще бъдат публикувани в IV юбилеен сборник на АИР", каза председателят на АИР.
Доц. д-р Боряна Трифонова, секретар на АИР, напомни, че срокът за подаване на текстовете е до 24 май 2024 г., а номинираните материали ще бъдат издадени в сборника през юли.
Дискусията продължи няколко часа, като се обсъдиха проблемите на висшето образование, многото младежи, които нито учат, нито работят - 15,1 процента, необходимите промени в модела на образованието, методите за подобряване на качеството на образованието, въвеждането на изкуствения интелект и други важни теми, засягащи образованието.
Коментирано бе и предложението на правителството за отпадането на таксите за студентите в държавните висши училища за държавната поръчка.