Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е постановила санкция от 100 000 за "Пирогов". Глобата е за открити нарушения в договори за обществени поръчки, парафирани от изпълнителния директор на болницата, предаде bTV.

Проверката беше предизвикана от министъра на здравеопазването след серия медийни разследвания. В края на юни Десислава Атанасова смени цялото ръководство на болницата, без изпълнителния директор проф. Димитър Раденовски, който запази поста си.

Докладът на финансовата инспекция е близо 200 страници. Акцентира се върху три непроведени конкурса за обществени поръчки в периода 2010-2012 година. Вместо да проведе публични търгове за обществени поръчки за почистване и строителство, директорът на болницата е сключил договори с фирми, поканени от него, е изводът на инспекцията.

"Непровеждането на обществените поръчки е най-сериозното нарушение на този закон. По този начин не може да се осигури публичност, прозрачност. Не може да се осигури и ефективно изразходване на публичните средства", заяви пред телевицията Росица Недялкова от "Извънпланова инспекционна дейност" към АДФИ.

Тя уточни, че са съставени 7 акта - 5 са лично за проф. Раденовски, а два за болница "Пирогов" заради анекси към вече сключени договори.

"В резултат на това анексиране е заплатена по-голяма сума. В единия случай, който се отнася за анексиране на ваучери за храна, с 500 000 лева е увеличена поръчката. В другия случай става дума за охрана. При него увеличение на стойността на поръчката е 70 000", поясни Недялкова.

Докладът с констатациите на финансовата инспекция е вече в прокуратурата.

Ръководството на "Пирогов" е отказало коментар. След скандала през лятото обаче Раденовски отрече обвиненията. Той дори поиска от Сметната палата да извърши цялостен одит на бюджета и имуществото на болницата. Беше му отказано обаче, защото одит по искане не може да бъде направен, освен ако не е от парламента.