Какво увеличение се предвижда през 2024 година за центровете за психично здраве? Каква ще бъде базисната стойност на леглоден в психиатричните заведения и центрове за психично здраве с ниво на компетентност I, II и III? Този въпрос задава на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков русенският депутат от ПП-ДБ Иван Белчев.
Ето какви са аргументите му.
„Центърът за психично здраве-Русе“ ЕООД е единствения специализиран център в региона и се сблъсква със значителни финансови затруднения. Въпреки предоставянето на качествени медицински услуги, увеличаващите се разходи за енергия, медикаменти и други необходими ресурси оказват натиск върху способността на центъра да предоставя необходимата грижа на пациентите.
Съгласно Наредба 3 от 2019 г. за субсидиране на лечебни заведения, текущото финансиране се оказва недостатъчно за покриване на нарастващите разходи. Това поставя под риск качеството на грижите и услугите, предоставяни на лицата с психични заболявания.
В този контекст предлагам преразглеждане на структурата на финансирането, като се увеличи базисната стойност на леглоден в психиатричните заведения и центровете за психично здраве. Считам, че това ще подобри значително финансовата устойчивост и качеството на предлаганите услуги в тези заведения.