Николай Димитров започва да свири на пиано от 6-годишна възраст, а да композира - от 14-годишна възраст.
Младият талант е завършил средното си образование в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в град Русе. Там са поставени основите на музикалното му образование. Негов преподавател е Мария Гинева.
Николай вече има завършена бакалавърска степен в консерватория "Принс Клаус" в Грьонинген, Нидерландия. Там негов учител е Пол Комен. В момента продължава развитието си с Пол Комен и Анастасия Голдберг.
Младият музикант е участвал в много майсторски класове с имена като проф. Людмил Ангелов, проф. Атанас Куртев, проф. Милена Моллова, Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Божидар Ноев, проф. Юри Богданов, проф. Илона Тимченко, проф. Борислава Танева, проф. Жан-Бернар Поммие, Евгени Божанов.
Николай е вземал участие два пъти във фестивала "Peter de Grote" в Нидерландия, в който е получавал два пъти награди. Николай е свирил като солист с филхармония "Михаил Жора" в Брашов, Русенска филхармония, синфониета Атина и студентски оркестър на консерватория "Принс Клаус" и HFK Бремен.
Част от наградите му са: Първа награда в международен конкурс "American Protege", САЩ (2014); Първа награда в международен конкурс "Франц Шуберт", България (2017); Награда "Олга Камбурова" за млад талант и изключителни артистични постижения в годината на присъждане, връчена от БНР (2018); Специална награда "ppIANISSIMO" в международен конкурс по композиция "Artistes en Herbe", Белгия (2020); Специална награда от фондация "Енчо Керязов" "Талант на десетилетието", присъдена за ярки артистични постижения през последните 10 години, България (2021); Втора награда в конкурс за композиция на конен фрийстайл, организиран от фондация "Риан де Ваал", Нидерландия (2022).
Той се изявява и в камерната музика, акомпаняторската дейност, хоровата музика и оркестровото свирене като част от оркестъра. Владее не само пиано, но и челеста, орган и клавесин. Сред престижните оркестри, с които е работил, са: EUYO (в който е единственият български представител за 2023 година), SHMF и Nordpool Orkest.
Желаещите да чуят негови изпълнения, могат да го направят в личния му Ютюб канал - https://www.youtube.com/@nikolaydimitrov2150