Единайсет души са арестувани при полицейска спецоперация в Русенско. Това съобщи директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Пламен Първанов.
Операцията е за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, участъци, махали и квартали. В нея са се включили екипи от всички подразделения на областната дирекция на МВР в Русе. 
При акцията са проверени 619 души и 478 моторни превозни средства. Съставени са 45 акта за нарушения. Установени са извършителите на 24 престъпления, както и обявен за издирване. 
Сред арестуваните е 38-годишен мъж от Габровско. Той е извършил множество кражби от автомобили, паркирани до детски градини в Русе. 
„Мъжът е гастрольор, като пътувал с влак до Русе, извършвал кражбите и заминавал в неизвестна посока. Той е използвал устройство, което не позволява алармата на автомобила да се активира. И когато родителите влязат да оставят детето си в детската градина, мъжът се възползвал и крадял оставени в колата вещи“, обясни старши комисар Пламен Първанов. 
По време на акцията са задържани и лица, участващи в наркоразпространението. 
Униформените служителите са проверили също 15 пункта за черни и цветни метали, 14 заложни къщи, 10 автосервиза и автоморги, 26 сборища, 14 питейни и увеселителни заведения, 22 търговски обекта. В един от случаите е иззето голямо количество алкохол. 
Заместник-директорът на областната дирекция на МВР в Русе комисар Явор Димитров призова хората, които решат да прекарат празниците извън домовете си, да не огласят тази информация - например в социалните мрежи, за да не се възползват крадците от това. 
Той каза, че в Русенско има ръст на разкриваемостта на престъпленията с 20 процента спрямо миналата година.
Главен инспектор Николай Ненков - началник на сектор „Пътна полиция“ в Русе, коментира, че при друга спецоперация от началото на миналия месец в Русе са спрени от движение 15 превозни средства заради превишен шум, който е над допустимите норми за градска среда. Те са с преправени изпускателни системи.