Столичният общински съвет (СОС) за четвърти пореден път ще направи опит за избор на председател днес .
След повторно гласуване на 30 ноември СОС отново не успя да си избере председател, тъй като нито един от кандидатите не получи повече от половината гласове. Балотаж се състоя между кандидата на "БСП за България" Диана Тонова, която събра осем гласа и кандидата на "Възраждане" Красимир Гълъбов, за когото гласуваха седем общински съветници. По време на първото гласуване тогава от "Има такъв народ" номинираха отново Пламен Данаилов, който беше подкрепен от четирима общински съветници. "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат. 
Редица са предизвикателствата, с които ще се сблъскаме, ако Столичният общински съвет (СОС) не избере председател, каза вчера кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като направи проверка на Столичното предприятие за третиране на отпадъци.
По думите му най-големият проблем е, че София остава с план-сметката от миналата година. Рамката на градския транспорт ще остане същата като миналата година, което ще доведе до много проблеми. Две от най-важните неща, които Столичната община трябва да прави, е да се грижи за градския транспорт, както и за сметоизвозването, обясни столичният кмет. 
Няма да може да бъде приет бюджет, което значи, че ще трябва да работим с бюджета от 2023 г, допълни Терзиев. Според него да няма избран председател на СОС е голям проблем, защото системата работи така - ако нямаш избран председател, не може да се сформират комисии и СОС не може да заработи нормално.
Терзиев посочи, че са водени и се водят разговори с политическите групи, за да може да се започне работата за София. Кметът обясни, че от страна на администрацията, всичко, което е възможно, го вършат.