Д-р Елица Василева завършва Медицинския университет в Плевен през 1995 г. През 2006 г. придобива специалност „Вътрешни болести“ в Медицинския университет в София, а през 2014 г. специалност „Пулмология и фтизиатрия“ в Медицински университет - Плевен.
След дипломирането си работи в кардиологично отделение и ЦСМП. От 2008 г. работи като специалист по вътрешни болести в Белодробната болница в Роман, през 2010 г. продължава професионалното си развитие в МБАЛ-Ловеч като специалист пулмолог. Към екипа на Отделение по вътрешни болести на УМБАЛ „Медика Русе“ се присъединява през 2019 г., извършва и амбулаторни прегледи към ДКЦ-2.

- Д-р Василева как да запазим здравето си в добро състояние през рисковите зимни месеци? 
- Състоянието на нашата имунна система е от съществено значение. Ролята Й е да ни предпазва от вируси и бактерии непрекъснато. Тя върши забележителна работа - защитава нашия организъм от влиянията на вредни вещества, микроорганизми и поддържа клетките здрави. През зимния сезон тя е подложена на изпитание. Температурните колебания, както и сухият топъл въздух от отоплителни уреди и климатици ни правят по-податливи на настинки. Всяка година с първото по-сериозно застудяване идва и първата вълна на по-висока заболеваемост. С температурните промени и влажността на въздуха се променя и поведението на отделните вируси и предаването им между хората, като зачестяват и вирусните инфекции по дихателните пътища. Взетите навреме мерки в подкрепа на имунната система биха могли да ни осигурят по-добра цялостна защита.
- Кои са факторите, предразполагащи към отслабване на имунната система и появата на вируси?
- През студените месеци факторите на околната среда влияят и предразполагат за развитието на вируси. По-малкото количество слънчева светлина и съответно намаленото производство на витамин Д предразполагат развитието на вируси. Имунната система трябва да бъде в симбиоза с околната среда.
Струпването на повече хора на закрито и намалената физическа активност са основни фактори и предпоставка за респираторни вирусни инфекции
Най-често предаваните вируси през есенно-зимния период са грип, Корона вирус, респираторен - синцитиален вирус, аденовирус и параинфлуенца вирус 1 и 3.
- Имат ли общо по между си тези вируси? 
- Изброените по-горе вируси имат общо помежду си - пътят на предаване на инфекцията. Той е респираторен. Разнася се чрез кихане, кашляне и носни секрети. Също така и близкият контакт със замърсени предмети и повърхности допринасят за заразяването. Това важи особено за затворени пространства и продължителен престой в тях. Тези вируси засягат горните и долните дихателни пътища. Развиват се заболявания като ринит, фарингит, трахеит, вирусна и бактериална пневмонии.
- Кои са най-честите респираторни проблеми и оплаквания през зимата?
- Най-честите оплаквания от този тип инфекции са хремата, дразнене и болки в гърлото, кашлица, болки по мускулите и ставите, умора и отпадналост, намален апетит, повишена температура и главоболие.
- Какво можем да направим при поява на тези симптоми?
- Първото нещо, което можете да предприемете като действие, е да си останете вкъщи. Адекватната почивка спомага за добър имунен отговор. Приемайте витамини, антипиретици и голямо количество течности. Съветвам ви да се свържете по телефона с личния си лекар, за да го информирате за оплакванията си. Консултирайте се с него за прилагането на терапия, употребата на антивирусни медикаменти, по възможност и плануване на медицински преглед.
Приемът на антибиотик не е желателен до четвъртия ден след появата на симптомите на настинка и грип
а след това при задълбочаването им е необходима консултация с лекар. Не е желателно да прилагате самолечение и самодиагностика. 
- Как да познаем, че започва белодробно усложнение на вирусната инфекция? 
- Ако симптомите не отшумят до четвъртия ден, а напротив - появяват се кашлица, храчки, поддържане на висока температура, затруднено дишане и болки в гърдите, тези признаци сигнализират за усложнение на здравословното състояние и обостряне на вирусната инфекция. Тогава е необходима бърза и навременна консултация с лекар и съответно назначаване на лечение.
- Кои групи хора са с предразположение за по-тежко протичане на вирусни инфекции?
- В рисковите групи за по-утежнено протичане на заболеваемостта са хората на възраст над 65 години. В тази група попадат и пациентите с хронични заболявания - захарен диабет, имунодефицитни, злокачествени, хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Децата под 5 години също са предразположени към тежки вирусни инфекции и усложнения при лечение. Бременните жени и родилките трябва много да се пазят, понеже са с предпоставка за усложнения при грипни и вирусни инфекции.
- Какви изследвания е желателно да се правят?
- Според възможностите и здравословното състояние
най-основните изследвания, които могат да се направят, са бързи комбинирани тестове
Те се закупуват от аптеките и, следвайки инструкциите, можете да приложите сами вкъщи. PSR-тестове могат да се извършат в лаборатория. Съществуват комбинирани тестове за респираторни инфекции. Взима се орофарингеален или назофарингеален секрет. Направен в първите дни на инфекцията, този вид изследване дава възможност за по-точно определяне на лечението. На 7-мия ден след проявени симптоми е препоръчително да се направи пълна кръвна картина, рентгенова снимка и да се изследва гърлен секрет.
- Какви са вашите препоръки през есенно-зимния период към хората, как могат да се предпазят от настинка и вируси? 
- Моите препоръки за предпазване и профилактика срещу респираторни инфекции са използването на маски на обществени места, често проветряване на помещения, особено местата, в които се събират по-голям брой хора. Другата препоръка за добра хигиена и добро здраве е обилното и често миене на ръцете. То е задължително, ако сме били на публично място - например в автобуси, търговски центрове, лечебни заведения и т.н. За да не създаваме предпоставка за разпространение на вируси не бива да се докосват лицето, очите, носа и устата, тъй като са възможен потенциален вход за вируси в организма. Уместна е и смяната на дрехите, след престой на публични места. В практиката си съветвам пациентите да избягват продължителен престой на открито, за да снижат риска от простуда. Желателни са имунизациите за грип и Ковид-19, особено за хора над 65-годишна възраст и с хронични заболявания. На моите пациенти препоръчвам
профилактичен прием на витамин Ц, витамин Д, цинк, селен, хранителни добавки за укрепване на имунната система като ехинацея и омега-3 мастни киселини
Вирусите могат да бъдат изключително упорити именно поради метода им на разпространение в тялото и между хората. Витамините за имунна система могат да спрат или ограничат тяхното въздействие, затова е добра практика да ги приемате през зимата.
Изборът на храни, богати на витамини и минерали, подпомагат укрепването на имунната система и имат влияние върху способността да се справим с инфекции и болести.
Здравословното хранене е в подкрепа на имунната система - плодовете и зеленчуците са източник на много витамини, минерали и фибри, които не само подсилват имунната система, но и осигуряват необходимите хранителни вещества за цялостно здраве. Богатите на витамин Ц плодове са известни с антиоксидантните си свойства - това са лимони, мандарини, портокали, кивита и други. Храните, богати на витамин Д, са риба, яйца и млечните продукти. Силен антиоксидантен ефект имат горските плодове, спанакът, броколите, ядките и семената. Хранителни продукти с антивирусни свойства са чесънът и джинджифилът.
Редовната тренировка стимулира циркулацията на кръвта и ускорява елиминирането на токсините от организма.
Физическата активност увеличава производството на бели кръвни клетки, които са ключови за борбата с инфекции и вируси
Препоръчват се умерени тренировки. 
Сънят също има ключова роля в процесите за укрепване на организма. Нужен е здрав и пълноценен сън за силен имунитет! Осигурявайте си го! Той е от съществено значение за имунитета ни през зимата. Качественият сън подпомага обновяването на тялото и подобряването на общата имунна функция. Следователно, отделянето на достатъчно време за почивка и сън е важен елемент в поддържането на ефективната работа на имунната система.
Превенцията е най-добрият начин да избегнев усложнения на инфекции на горни и долни дихателни пътища. На всички читатели пожелавам да се грижат за здравето си и при първи симптоми на настинка и грип да се консутират с лекар!

Мартин ГЕОРГИЕВ