Нова и различна от познатите художествени трактовки Кармен ще видят русенските зрители тази вечер. Своята нова артистична концепция за образа на огнената испанка ще представи известната хореографка Наталия Осипова, която от около месец работи с балетната трупа на Русенската опера. В творбата по музика на Жорж Бизе тя извежда своето артистично кредо за най-важното в живота - свободата, и за смисъла на избора, пред който се изправя човек в драматични моменти от живота си. В работата й по новата интерпретация на познатото и обичано музикално произведение Осипова си партнира с френския художник Себастиен Малаш, който е автор на сценографските решения. 
Самата Наталия Осипова също пристигна в Русе от Франция, където живее от петнадесет години. За русенските ценители на балетното майсторство тя не е непознато име. През 2014 година тя постави на русенска сцена също балета „Кармен“, който тогава впечатли публиката с изключително силното си художествено въздействие. За съжаление, тогава в Русе се състоя един-единствен спектакъл, след който трупата замина на турне във Франция. Сега хореографката, родена в Санкт Петербург и завършила балетната академия „Ваганова“, реализирала богата танцова биография, е поканена отново от директора на Русенската опера Пламен Бейков да направи нова постановка с новия състав на трупата. Балетната драма, която предстои се завихри на сцената, не е възстановка на танцовото събитие отпреди десет години, а съвършено ново представление. В него освен балетните артисти ще участват и солистите на операта Петя Цонева, Петър Костов и Александър Крунев.  
Билетите за спектакъла довечера са изчерпани отдавна. Тези, които не са успели да си осигурят места за премиерата, ще могат да гледат следващите балетни представления, първото от които се очаква да бъде през втората половина на януари.