Президентът Румен Радев се срещна с бившия военен аташе на САЩ полк. Дейвид Уилмот и пилота от американските ВВС полк. Хосе Монтегудо. За срещата съобщава във фейсбук страницата си държавният глава.
Според Радев защитата на националния суверенитет е немислима без подготвени и мотивирани Военновъздушни сили. Като командир на авиобаза „Граф Игнатиево“ заедно с моите колеги започнахме решителна трансформация на модела на подготовка на летателния състав, наситен с висока степен на реализъм, съвременни тактики, техники и процедури, допълва президентът. „В този нелек процес разчитах на подкрепата, изключителния професионализъм и приятелството на полковник Уилмот и полковник Хосе Монтегудо от ВВС на САЩ, с които имах възможността да организирам и ръководя интензивни летателни учения“, пише Радев.
Днес, 15 години по-късно, имам удоволствието отново да сме заедно. Основата и модерните стандарти на подготовка на летателния състав, които положихме тогава, днес са утвърдена практика, пише президентът.
Надявам се управляващите в България да осъзнават значението и ролята на съвременните ВВС. Само така наистина могат да бъдат осигурени необходимите условия на личния състав, за да разполага с модерна техника и да води подготовка, адекватна на съвременните изисквания, пише в заключение Румен Радев.