11 фирми от Русе получават финансиране по Националния план за възстановяване и развитие за изграждането на нови фотоволтаични системи за собствено потребление, научи „Утро“. Проектите са на обща стойност над 7 млн. лева, от които близо 3,8 млн. лева ще бъдат европейски средства, а останалите се осигуряват от дружествата. Догогворите са подписани на 10 ноември, а соларните централи трябва да са завършени до май 2025 г.
Сред бенефициентите са знакови русенски компании като „Дунарит“, „Мегахим“, „Лубрика“, „Дунав прес“ и др. Според условията на програмата фотоволтаичните системи трябва да бъдат комбинирани с батерии з съхранение на енергия, така че произведения през светлата част от деня ток да може да се използва и по-късно. Електроенергията ще бъде единствено за собствени нужди и дружествата няма да могат да я предлагат на пазара.
До момента по Националния план за възстановяване и устойчивост са финансирани 111 преекта от област Русе на стойност 34,9 млн. лева. Безвъзмездното финансиране от ЕС е в размер на 18,2 млн. лева. Дотук най-много пари са отпуснати на бизнеса по мярката за технологична модернизация в предприятията - 11,6 млн. лева.