Разпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) между областите в България продължава да е крайно неравномерно и в първата година на възстановяване на националната икономика след ковид пандемията. Столицата запазва своето водещо място с 59 млрд. лв. БВП към 2021 г., или 43 процента от общия за страната. Втората икономика е тази на Пловдив с 10 млрд. лв. БВП (7,4 на сто от този на цялата страна), става известно от най-новия доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) „Регионални профили. Показатели за развитие 2023“, публикуван на сайта на института.
В средната част на класацията Русе отново задминава с малка преднина по общ размер на икономиката тази на Велико Търново.
Възстановяването на регионалните пазари на труда продължава с бързи темпове през 2022 г., като в 24 от 28-те области се наблюдава увеличаване на коефициента на заетост на населението в трудоспособна възраст между 15 и 64 години. В няколко области заетостта е вече напълно възстановена и се намира над нивата от рекордната за заетостта в страната 2019 година. В столицата коефициентът на заетост достига 77,9 процента, във Варна - 77,2 процента, в Стара Загора - 75 процента. Русе е сред областите с над 70 на сто заетост.
Русе, Пазарджик и София (столица) са областите с най-голям годишен ръст на трудовите възнаграждения съответно с до 16 на сто за първите два центъра и с 14 процента за столицата.
„Ако съдим по сегашната динамика, големите отстояния в средните заплати ще се запазват и занапред“, заключват в доклада си „Регионални профили. Показатели за развитие 2023“ от ИПИ.