София е домакин на международната годишна среща на сдруженията, управляващи авторски права в областта на аудиовизията, обединени в Международна конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC).. Събитието е на 9 и 10 ноември, съобщават домакините от българска страна – „Филмаутор“. 
По думите им изборът на мястото на срещата не е случаен – страната ни е с ниска степен на правоприлагане в областта на авторските права в аудиовизията. България е единствената в ЕС, в която за филмовите творци не се плащат възнаграждения за препредаване. Тази среща ще се проведе в момент, когато родните автори са в очакване  да се предприемат ефикасни мерки в защита на правата на българските и чуждестранни правоносители, коментират от  „Филмаутор“. 
„Основните причини България да бъде на дъното на класациите за събрани авторски възнаграждения за филми и сериали са законовата рамка и слабото правоприлагане.  Необходими са ефективни механизми, които практически да реализират провъзгласените в европейските директиви права. Дали правилата функционират в България е важно за всички автори по света. Ето защо домакинството на "Филмаутор" за годишната среща на CISAC за нас е израз на подкрепа от страна на международната авторско правна общественост за нашите усилия да подобрим средата, в която се създават и ползват аудиовизуални творби“, коментира предстоящата среща Мария Палаурова, изпълнителен директор на „Филмаутор“.
На срещата на CISAC, освен регионалните проблеми, предстои делегатите да обсъдят теми, които засягат целия сектор – изкуственият интелект в аудиовизията, пазарните тенденции при разпространение на филмите, ролята на колективното управление при копродукциите и други.
/ДД