Високите технологии навлизат в лова и риболова, за да ги направят още по-атрактивни. Това се вижда в експозициите на Международната изложба „Природа, Лов, Риболов 2014“, която продължава от 19 до 23 март в Международен панаир Пловдив. Участват 79 директни и представени изложители от шест държави, които демонстрират най-новите изделия, предназначени  за ловци и рибари.

Сканиращ сонар засича рибата дори в най-дълбоки води. Иновативна  технология осигурява фотографско изображение на дъното, обясняват от фирма „Геотрейд-Иванов“, която показва няколко модела. На нейния щанд може да се види и  екшън камера за заснемане на екстремни преживявания.

За точния мерник на ловците помагат оптичните прицели с марка „Никон“, предлагани от „Профайлд“. Те дават изключителна широта на зрителното поле, яркост и яснота, а тръбата е устойчива на удар и вода.

Новостите преобразяват не само оборудавнето, но и облеклото на ловците и рибарите, личи от колекция със словенската марка „Алпина“, представена от „Екстрем спорт“.  В нея са включени якета и панталони, с които националният  off-road отбор на България участва в най-тежкото състезание в света сред тропическите джунгли на Малайзия. С подобрени качества са и ловните обувки, сред които има и  висотехнологични дамски модели.

Това са само част от новостите, присъстващи в експозициите на производители и търговци от  България, Германия, Испания, Италия, Холандия и Чехия. Те предлагат  ловно, рибарско, туристическо и спортно оборудване - оръжия, муниции, принадлежности, облекло, обувки,  аксесоари,  оптически и навигационни уреди, ловни трофеи и поставки за тях, реплики на старинни оръжия и други изделия за  свободното време. Един от хитовите експонати е уред за прогонване на змии.
Участниците в 20-ото издание на изложбата са със 7% повече в сравнение с предишното, а ангажираните експозиционни площи - с 6%. 

Алтернативният туризъм е едно от основните направления на форума, където се дават идеи за ловни излети и фотолов. Темата се допълва с дестинации за културен, поклоннически, приключенски, спелеоложки и екотуризъм, представени в Изложбата на общините.

Държавните предприятия, ловните и горски стопанства запознават посетителите с предимствата на ловния туризъм в България, а регионалните дирекции по горите и националните паркове представят българската природа, изтъкна д-р инж. Валентина Маринова, заместник-министър на земеделието и храните, в словото си, преди да открие  „Природа, Лов, Риболов 2014“.

Съчетаването на бизнес и екология отваря  нови възможности за развитие на цели региони и това е големият принос на „Природа, Лов, Риболов”, заяви при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата  със  съдействието на  Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България. Форумът се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните. Той събира фирми, институции и сдружения, свързани с горското стопанство, рибарството, дивечовъдната дейност, съхраняването и облагородяването на природата, ловния и риболовния туризъм.

Посетителите  могат не само да видят и купят нови изделия, а и да се забавляват с различните атракции. Експозиция на облекла и оръжия от времето на хан Аспарух,  стрелби с лък, арбалет и модерно въздушно оръжие, демонстрации с ловни соколи, филми и лекции за животните са сред изненадите. Изложба разказва за 130-годишната история  на организираното ловно движение у нас. Ути Бъчваров ще приготвя кебап от дивеч на 22 март.

Гостите имат шанс да получат някоя от трите награди: риболовен прът – 3.30 метра, тип „Боло-мач“,  риболовна чанта с аксесоари за риболов и риболовна макара модел Drake 4000. Печелившите талони от томболата с анкетни карти ще бъдат изтеглени на 23 март.

„Природа, Лов, Риболов“ и Изложбата на общините са  част от от Дните на семейството, свободното време, хобито и модата в Международен панаир Пловдив. Серията от прояви включва още: Специализирана изложба „Цветна пролет“ (19-23 март), Eвропейски панаир на  предприятия и кооперации от социалната икономика, презентиращ  облекло, обувки, трикотаж, изделия за дома (20-23 март), Италиански фестивал на красотата и прическата (21-23 март), Международна  киноложка изложба и Национална изложба за Купата на дружество „Любители на кучето“-Пловдив ( 22-23 март).

Палатите са отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 14 часа. Билетът за всички изложения струва 2 лв., а за ученици, пенсионери и инвалиди – един лев.