В българския научен небосклон има едно светло име, което не бива и няма как да бъде оставено в забвение. Мнозина са тези в страната и в чужбина, които добре знаят и помнят младият, интелигентен и перспективен учен, докторът на биологичните науки (д.б.н.) Иван Георгиев Митев от гр. Русе, преподавател в Пловдивския аграрен университет, достойно представял Република България в чужбина с множеството си оригинални и задълбочени публикации в областта на орнитологията - и не само там.

Всестранно развита личност, с богата душевност, имащ подобаващо отношение и към историята, музиката и поезията, видно и от изследванията му, посветени на древната българска и древната украинска истории и общото между тях, както и от патриотичните му стихове и песни, преливащи от любов и преклонение към Родината, за което не случайно е наричан от неговите приятели и съподвижници Колобъра (Жреца). Успешно участвал в три международни научни конференции, две от тях - в чужбина (Великобритания и Германия), в резултат на което във Великобритания е отпечатана първата му научна публикация върху прилепната фауна в Русенския край. Притежател на много и най-различни престижни грамоти за активната си научна дейност в страната и в чужбина. Целият творчески път на този млад учен му отрежда достойно място всред българската научна общност.

Най-неочаквано за всички негови близки и познати преди 15 години - на 12.10.2008 г., във в-к "Утро" излезе кратка и лаконична информация, че Иван Митев бил починал на хижа „Рай", намираща се в местността Паниците на Стара планина. Смъртта била настъпила вследствие на алкохолно отравяне, гласи съобщението.

Но истинската причина за смъртта му всъщност не е посочена.

Тя така и не можа да бъде установена и по време на проведено от Карловската районна прокуратура дознание. Поради допуснатите от разследващите органи елементарни пропуски, неизяснени останаха два изключително важни за осветляване на „инцидента" въпроса:

1. Защо при изследването на кръвта му не е проверено дали в нея не е имало и отрова, респ. упойващи или психотропни вещества;

2. Защо никой от присъстващите на „инцидента" свидетели не е сигнализирал своевременно по надлежния ред медицинските органи, за да бъде оказана спешна медицинска помощ на изпадналия в безпомощно състояние Иван Митев и така да бъде спасен животът му?

Както казват: Бог забавя, но не забравя, поради което рано или късно, съвестта на някои от тези хора ще проговори и истината ще излезе наяве. За съжаление останалият вечно млад (поради преждевременната му смърт) талантлив български учен д.б.н. Иван Георгиев Митев няма да се върне физически отново при нас.
Духовното му присъствие обаче, е осезаемо. Той е всред нас чрез творчеството си, грижливо систематизирано (макар и посмъртно) благодарение всеотдайните усилия на неговата майка в два прекрасни тома - гордост за всяка библиотека, които ще бъдат полезни и ще служат вярно на бъдещите поколения.

Почивай в мир, Колобре! Над твоя скромен гроб, като несменна стража вече 15 години бдят: денем - нежната сянка на твоята любяща майка, а нощем - неугасващата светлина на сътвореното от теб, на делата ти, пропити от любов към природата и хората, преливащи от преклонение към Родината България!

Ти не си и никога няма да бъдеш забравен!

Дълбок поклон пред светлата ти памет!