Протест срещу замърсяването на въздуха в града, който в последните дни е подложен множество обгазявания с неприятни миризми, организират членове на сдружение „Дишай, Русе“ и активисти на фейсбук групите „За чисти въздух и вода в Русе“ и „Обществен съвет Русе“. Той ще се проведе на 30 септември, събота, от 17.30 ч. пред сградата на Община Русе. 
Тон за инициативата даде сопраното от Русенската опера Владислава Гарвалова.
„От няколко дни отново зачестиха тези залпови изпускания. Всъщност всяка вечер. Много хора пишат статуси по групите. Държавата е длъжна да вземе мерки, но уви спи. Само гражданският натиск би я събудил. Готови ли сте за протест?“, написа известната с активната си екологична позиция артистка. 
Организаторите заявяват, че протестът няма политически цели и не е насочен конкретно срещу когото и да било. Те призовават на събитието всички русенски депутати, кандидати за кметове, водачи на листи и кандидати за общински съветници с надеждата всички заедно да работят за решаване на този проблем. „Надяваме се на вашето присъствие с цел да оповестите вашата позиция по този жизненоважен за града ни проблем, в ужаса на който живеем от 12 години. Искаме всички русенци да участваме във вземането на общи решения, за да можем да дишаме и живеем спокойно“, се казва в поканата. 
Надеждите са депутати и местна власт да успеят „да натиснат“ за законодателни промени, които да дефинират какви миризми са недопустими и да посочат как да се измерват и проверяват източниците им като се използват и технологии, които към момента не са налични. Промените в нормативната база трябва да накарат и отговорните за контрола институции да променят начина си на работа така, че да отговорят на обществените очаквания. 
Доколко ялови в момента са усилията да се спрат обгазяванията става ясно от разказа за проверка в „Линамар“ на Ростислав Кандиларов, един от активистите за чист въздух. „Бяхме пред „Линамар“ с представител на РИОСВ и коминът на 8-и карусел видимо дими. Няма апаратура която да мери на повикване веднага, вятърът е такъв, че пушекът не стига до станцията от собствения им мониторинг. Отидохме на международното и там където се пада пътя на пушека от комина - мирише. Отчайващо е, че измерването е в друга агенция ИАОС, която явно не може да бъде дигната на крак.“