Най-малко седем души са загинали, а няколко други са ранени, след като въоръжен мъж нахлу в сградата на статистически институт в източната турска провинция Карс, съобщава "Ал Джазира".
Нападателят е застрелял шест души, след което се е самоубил. Телевизия ТРТ Хабер съобщава, че той е бивш служител на института, който е бил уволнен. По последна информация става въпрос за отмъщение, след като мъжът е бил лишен от обезщетение за освобождаването си.

„Едва ли има някакви политически причини зад нападението. Карс е много спокоен район без политически размирици в миналото”, коментира кореспондентът на "Ал Джазира" Омар Хашрам.

Мъжът взел бившите си колеги за заложници след спор с директора на статистическия институт, след което ги убил. Той бил уволнен след вътрешно разследване в института. Кандидатът за кмет от опозиционната Народнорепубликанска партия Наиф Алибейоглу също потвърди, че похитителят е бивш служител на статистическия институт.

"Той имал психически проблеми. Неотдавна пътувал до Диарбекир и оттам купил пистолет", заявява Алибейоглу пред в. "Хюриет". Той каза още, че има много ранени на мястото на инцидента. "Първоначално той взе директора на института за заложник. След това откри безразборна стрелба, като уби шестима души. Има и много ранени хора", заяви Алибейоглу.

На мястото на инцидента веднага пристигнали служители на специалните сили, след като полицията получила сигнал от заложник в сградата. Но заложниците били убити преди пристигането на силите на реда, съобщава осведомителната агенция Доган. Сградата на статистическия институт била евакуирана след нападението.