„Различия винаги е имало, но най-важното е да определим коя е нашата спойка. Огледайте се - ние имаме най-силния двигател - родният ни дом Русе. България. Можем да направим така, че съединението на българите да не е дата в календара, а ежедневие“, каза кметът на Русе Пенчо Милков в словото си по случай 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Честването се състоя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър Батенберг“, а сред официалните гости по добра традиция бяха пратеници на съседите - заместник-председателите на Окръжния съвет в Гюргево Елисабета Михалча и Кристиян Анкулеску и представители на Община Гюргево. В началото на церемонията площадът стихна в едноминутно мълчание в памет на жертвите на водното бедствие в района на Царево.
„В дни като днешния трябва все по-често да си спомняме за уроците на историята. Трябва да го правим в дни като сегашните, когато имаме дефицит на духовност, в дни на политическа и икономическа криза. Само помнейки уроците на историята можем да постигнем идеалите на българското Възраждане“, заяви в речта си председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.
„Ясно е, че историята ни написа отличен за Съединението, но днес, на 6 септември, можем ли отново да се борим за шестица? Мисля и се надявам, че отговорът е да и той отново зависи от това дали ще позволим разногласията между нас да надделеят и ще допуснем ли чуждо вмешателство в политиката ни и дневния ред на обществото. Затова освен да почитаме героите си и да подхождаме отговорно и разумно в действията си“, обърна се към присъстващите областният управител Данаил Ковачев.
Под звуците на маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев почетният караул посрещна гражданите. Той бе приет от началника на гарнизона и командира на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев.
Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.
Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужиха митрополит Наум и свещеници от митрополията, а граждани, институции и политици поднесоха венци и цветя пред паметника.