Коалицията ГЕРБ-СДС практически откри предизборната си кампания в Русе с пресконференция на двамата си доскорошни депутати - председателя на парламентарната група в последните няколко Народни събрания Десислава Атанасова и областния лидер на СДС Драгомир Дамянов. И двамата заявиха, че отново ще водят „толерантна кампания, обърната към хората защото никога не са късали връзката със своите избиратели“. 
„Ние сме готови с достатъчно качествена програма, нужен е икономически просперитет и растеж, спокойствие - външнополитическо и в страната. Основна наша задача на политиците, които ще участваме в предстоящата кампания, е да се смирим, да осъзнаем, че противопоставянето няма да донесе до нищо ново и България би затъвала все повече и повече“, каза Атанасова.
„Не мога да пренебрегна един факт, който касае един законопроект, ангажиращ пряко народните представители от Русе. Законопроект свързан с „такса мост“, за който колегите от ДБ твърде медийно и през социалните мрежи афишираха, че единствено и само те подкрепят“, заяви Десислава Атанасова.
Изненадващо тя похвали кмета на Русе Пенчо Милков за реакцията му на законовите промени, внесени от „Демократична България“ в лицето на депутата от Русе Иван Белчев и неговите съпартийци.
„Благодаря на кмета Пенчо Милков, който преди всичко оцени този законопроект като юрист, а не като наш политически опонент, и каза своето мнение за него. Нашата парламентарна група имаше същото мнение - абсолютно безполезен, немотивиран, зле написан законопроект, който беше използван изцяло и единствено поради факта, че предстои предизборна кампания. И някой, чийто глас не се чуваше в парламента през всичките тези месеци, желаеше да си го залепи на ревера като много загрижен за гражданите на Русе и областта“, каза още Атанасова.
Според колегата й от ГЕРБ-СДС Драгомир Дамянов този законопроект противоречи и на регламент на ЕС, който е свързан с таксите от такива съоръжения и е трябвало да бъде приложен от България. Дамянов каза, че това ще бъде направено от следващия парламент и изрази становището си, че таксите трябва да отиват в Агенция „Пътна инфраструктура“.
По темата за предсрочните избори Атанасова изрази съжаление, че политиците не са намерили възможност за диалог и консенсус. И показа диаграма на Индекса на демокрация в България, който е най-нисък за последните години.
„За съжаление цената ще я платят отново българските граждани - над 87 млн. лева ще струват предсрочните парламентарни избори. За съжаление стартираме предизборна кампания в условия, в които партиите са отново в антагонизъм помежду си. Ако тя протече отново с обиди и клевети и черен пиар, следващият парламент няма да бъде по-различен по отношение на тона между политическите партии“, обобщи Десислава Атанасова.