Румънската компания „FRIENDLY WASTE ROMANIA S.R.L“, която е вносител на предложението за изграждането на инсинератора за медицински отпадъци в Гюргево, е правила опити да пласира инвестицията и на други места в северната ни съседка, но е получила отказ. А от другата страна на Дунав отпорът е не по-малък, отколкото у нас, като начело на съпротивата са политически сили и фигури.
Фирмата първоначално се опитва да изгради инсинератора в община Митрени, която е срещу Тутракан, но доста по-далеч от Дунав. Там кметът и общинският съвет се противопоставят на идеята и тя пропада. 
Както „Утро“ вече писа, реакцията в Гюргево също е силно негативна. Още през май jurnalgiurgiuvean.ro го определя като халюцинация. Депутатът-либерал Александру Андрей обявява, че проектът представлява реална опасност за всички жители на Гюргево. На общественото обсъждане там кметът на общината Адриан Ангелеску е подкрепил същата гледна точка. Още преди тях категорично против се обяви окръжният съветник на PSD Михаица Григоре. Президентът на PSD Мариан Мина има същата позиция. Президентът на окръжната организация Forta Dreptei Giurgiu Мариус Кристаке заявява, че ръководената от него организация вече е събрала над хиляда подписа от жителите на общината срещу инсинератора. От обсъждането става ясно, че се планира в инсинератора да се изгарят отпадъците от всички букурещки болници.
А ecopolitic.ro съобщава, че от проекта са обезпокоени и българските власти. Те са представили меморандум, подписан от зам.-управителя на област Русе до председателя на Окръжния съвет на Гюргево.

„Гергьовден“:
Кой ще контролира инсинератора?

Против проекта за инсинератор в Гюргево се обяви и „Движение Гергьовден“. От партията мотивират своето становище с тежкото екологично наследство от миналото на Русе, както и с това, че „няма никаква гаранция, че ще се спазват посочените специфики, технологии, горивна мощност и не е направено моделиране, когато духне вятърът, накъде ще го насочи“. Притеснителен за тях е и фактът, че не е ясно кой ще контролира дейността на инсинератора в Гюргево. Затова гергьовци смятат, че този проект трябва да бъде спрян или инсинераторът да бъде изграден по-далеч от Русе.