"За първи път Бургас има честта да посрещне точни реплики на египетски артефакти. Интересът към тях е доказан както от бургаската аудитория, така и от туристите, които посещават нашия град", каза заместник-кметът по култура, туризъм и спорт към Община Бургас Диана Саватева по повод откриването на изложбата "Египетски приказки" в Конгресния център.
"През последните години Община Бургас полага усилия да развие града като самостоятелна туристическа дестинация и всеки посетител да има избор на различни събития – концерти, изложби, изпълнения. Това, което правят нашите партньори, е една безценна помощ за разширяване на тази палитра от забавления", допълни тя.
На откриването на изложбата присъстваха посланикът на Египет у нас Халид Ибрахим Емара, основателят на "Antika World" Ахмед Наср и египтологът проф. Сергей Игнатов. 
Посланик Халид Емара изрази желание България да осъществява успешно партньорство с египетската държава. Той уточни, че още на първата среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов са предложени идеи за кооперативна работа не само в сферата на културата и туризма, но и в търговски, икономически и бизнес аспект.
"Причината за създаването на тази изложба идва от интереса към Балканите, които имат историческа връзка с древната египетска цивилизация. Смятам, че експозицията във Варна имаше голям успех, надявам се и тази в Бургас да има същата съдба", сподели пред присъстващите посланикът. Той допълни, че желае да пренесе изложбата "Египетски приказки" както в други български градове, така и извън България. 
БТА припомня, че изложбата ще гостува в крайморския град до 19 септември. Посетителите могат да видят над 100 уникални предмета, реплики на оригиналите, и да се запознаят с вековната история на древната египетска цивилизация.