Сред болниците, в които ще бъдат изградени модерни Спешни центрове по модел на Института за спешна помощ „Пирогов“, е и русенската МБАЛ, научи „Утро“. Както обяви през януари министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, това ще са 11 центрове с модерно оборудване, които ще бъдат обезпечени с кадри и логистично съобразени.
Вече е направен анализ на територията на страната с критерии население и природен терен, за да може да се съкрати максимално пътят до лечебно заведение за пострадалите хора.
В ход е работата по оборудването на трите пилотни болници - в Бургас, Велико Търново и Плевен, които са избрани по критериите за голяма общинска болница, малка болница и университетска. На следващия етап ще се премине към изграждането на тъй наречените „малките пироговчета“ в останалите градове, сред които и Русе.
Имаме неофициални разговори с Министерството на здравеопазването, все още не сме отговаряли на никакви запитвания и нямаме документация, но със сигурност ще подкрепим изграждането на такъв модерен Спешен център в  Русе, каза зам.-кметът Даниела Шилкова. Тя бе категорична, че в града и региона има нужда от такава качествена медицинска помощ и ще бъдат преодолени пречките със собствеността на първия етаж в МБАЛ-Русе.
Всъщност на първия етаж в Хирургическия блок има помещения, които се ползват от Онкологичния център, който пък е изцяло общинска собственост. Държавата и Общината ще трябва да се разберат какво да правят и как точно да се изгради модерен център на най-удобното място - първия етаж на болницата.
Лично аз също участвах в обсъждането на проекта и ще съм щастлив, ако се случи и в Русе, каза изпълнителният директор на МБАЛ д-р Владин Петров. Неговите притеснения са свързани само със собствеността и преместването на Онкохирургията в сградата на закрития вече Кожен диспансер.
Реформата в Спешната помощ предвижда както подновяване на автопарка от линейки, така и увеличаване на броя на диспечерите и кол центровете. Според изказване на министър Андреева лекарите, които ще работят там, ще имат увеличение на заплатите от 15%, сестрите - 10%, а парамедиците и шофьорите - 5%.