„Приемайки поста, изразявам надеждата на политическата общност и коалиция ДБ-ПП, чиято номинация съм, че в момента парламентаризмът е на по-високо ниво и излъченото правителство използва всички механизми на политическа координация и взаимодействие“. това заяви при встъпването си в длъжност новият областен управител Данаил Ковачев, член на общинското ръководство на „Демократи за силна България“.
Според него номинацията му за областен управител е израз на уважение към най-старата политическа формация в коалицията.
„Заемайки този пост, виждам в него израз на една нова политическа култура, която до момента е била непозната и непрактикувана. Необходимо е ново отношение на политиците към държавната администрация. В годините, когато се е случвало да работя със служители на Областната администрация, винаги съм бил удовлетворен от нивото на обслужване. Днес отново виждам, че тук работят професионалисти“, допълни Ковачев.
„Всяка една система и всеки един екип може да бъде оптимизиран. Това обаче не трябва да е до безкрайност, тъй като все пак човешките и служебните отношения не търпят драстични намеси. Резултатът от дейността на Областна управа считам, че е напълно удовлетворителен. Няма вътрешноведомствени войни, административни спорове или кризисна обстановка“, отговори той на журналистически въпрос дали предстоят промени в структурата на администрацията.
„Поемате една отлична администрация, която ще Ви бъде изключително полезна“, каза досегашният областен управител Анатоли Станев на церемонията по предаване и приемане на поста.
52-годишният Данаил Ковачев е бивш полицай, има дипломи от МВР академията в Симеоново и Юридическия факултет на Русенския университет, бил е ра ръководни полицейски длъжности в Иваново и Две могили, а през последните години е бил шеф на русенския клон на охранителната фирма „Боду СОТ“. На миналите местни избори е бил кандидат за общински съветник от „Демократична България“.
„Като население и жители на областта търпим континентален натиск върху нашата инфраструктура и  въздух. Ще приема мнението на народните представители по какъв начин би могла да бъде ангажирана централната власт за някои компенсации, които считам, че областта ни заслужава. Поддържането на асфалтовата настилка не изчерпва проблемите, които създава този натиск в почти цялата територия на региона“, каза Ковачев в обзор на проблемите около трафика през Дунав мост и дългоочакваната магистрала Русе-Велико Търново.
Вчера дойде новината за освобождаването и на зам.областния управител Детелина Ачева, която изкара на поста отоко четири месеца и половина - от 16 март. ново назначение няма, но е възможно да бъде направено още днес.
Ачева благодари на администрацията, а Ковачев й пожела „някой ден отново да бъдете в тази сграда в каквото качество Вие решите“.