"Фанатизмът намира своя най-верен съюзник в тесногръдието". Думите са на философа и преподавател доц. д-р Христо Стоев (1973-2022). Днес се навършват 50 години от рождението му. 
ОБРАЗОВАНИЕ 
Христо Стоев е роден на 24 юли 1973 г. в Бургас. Средното си образование получава във Френската езикова гимназия в града. През 1997 г. завършва специалността "Философия" в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски". От 1999 г. до 2003 г. е докторант по философия на Новото време в Софийския университет, където през 2003 г. защитава дисертация на тема "Проблемът за вътрешното сетиво в теоретичната философия на Кант".
“Когато бях студент, мислех, че философията опира до притежаването на светоглед, който, разбира се, е обоснован рационално. Впоследствие разбрах, че това е илюзорна надежда. Невъзможно е да формираш непротиворечив светоглед, мислейки рационално и критически. Можеш, само ако вече си се отказал от мисленето. Но това вече ще е не философия, а фанатизъм“, пише доц. Стоев през 2021 г. 
ОТМЪЩАВА ЧОВЕК, ВЪЗМЕЗДЯВА БОЖЕСТВО
През 2003 г. е на специализация в университета в Хайделберг със стипендия на Германската служба за академичен обмен (DAAD). В периода 2003-2005 г. е хоноруван асистент по немска класическа философия и философия на Новото време в катедрата "История на философията" във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 2004 г. е асистент по философия в Хуманитарния департамент на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", където през 2010 г. е избран за доцент. От 2016 г. е доцент в катедрата "Философия" на Софийския университет. Академичната общност в СУ го определя като един от най-проникновените познавачи на трансценденталната философия на Имануел Кант.
Доц. д-р Христо Стоев има интереси в областта на трансценденталната философия и философия на немския идеализъм. От 2007 г. води личен блог Hammillbg, където публикува свои мисли, естетически реакции, философски импресии, експресии и литературни опити.
"Отмъщението и възмездието се различават най-вече с оглед на статуса на техния субект. Отмъщава човек, възмездява божество“, пише доц. Стоев в една от последните си публикации през април 2022 г. В друга философът коментира, че подобно на културните растения, човешкият живот никога не е саморасъл. “Въпросното опосредяване обаче носи в себе си както ценност, така и опасност. Човек не би трябвало да отдава прекомерно значение на инструментите за поддържане на живота. Би било добре да помним Платоновото: да се учим да умираме“, казва той.
ЕДИН ОТ СЪОСНОВАТЕЛИТЕ НА ИНСТИТУТА ЗА БЪЛГАРСКА ФИЛОСОФСКА КУЛТУРА
Доц. Христо Стоев е член и съосновател на Института за българска философска култура (ИБФК), участва в редакционната колегия на списанието "Български философски преглед" и в редакционната колегия на електронното списание за философия и култура Philosophia.bg.
Автор е на четири монографии: "Кант и проблемът за вътрешното сетиво" (2005), "Понятията в "Критика на чистия разум" на Кант" (2010), "Евдемонии" (2015), "Откъм невъзможността на една трансцендентална антропология" (2017) и на над двадесет статии и студии. Съавтор е в четири учебника по философия.
Доц. д-р Христо Стоев умира на 6 юни 2022 г. / ГН