„Среща от десети вид“ е заглавието на изложба, която правят съвместно Културният информационен център на Република Северна Македония и Националната художествена академия, София. Експозицията е съставена от над 50 творби от областта на рисунката, графиката, живописта, скулптурата, фотографията, дигиталната графика и видеоарт. Тя ще бъде открита на 11 юли и може да се види до 30 юли, съобщават от НХА.
Изложбата е част от проекта „Свързване“, който тази година отбелязва своята десета годишнина. Със събитието в галерия „Академия“ се отбелязва началото на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Северна Македония и Република България, уточняват организаторите на експозицията.
Представени автори са: Гордана Вренцоска, Деян Иванов – Маргуш, Яна Манева-Чупоска, Беди Ибрахим, Марияна Иванова, Перица Георгиев – Пепси, Павел Целкоски, Мариян Дзингаров, Иво Пецов, Ненад Мичич, Зоран Мише, Момчил Мирчев, Свилен Стефанов, Росен Тошев, Рикардо Кварежма Виейра, Валтер Праташ и Золтан Ференц.
„Заглавието на тазгодишната изложба „Среща от десети вид“ е игра от думи, подбрани с интенция за асоциативност във възприемането. От една страна то включва третирането на странностите на съвремието ни, в което се изострят и поляризират позиции, мнения, светогледи, естетически предпочитания... От втора страна стои любознателността на човека и усилията му за разширяване на хоризонтите, за намиране на нови пространства на познание, може би чрез срещи подобни на онези с извънземни, за които съществуват класификации от областта на уфологията. От трета страна стои конкретния юбилей 10 години проект „Свързване“, който ежегодно среща творци от Република Северна Македония със български колеги в общи изложби пред културната публика“, казва кураторът на изложбата д-р Иво Пецов.
Той допълва, че изборът на авторите произлиза от тяхната свързаност и тяхното желание за подобен тип общуване. „Самите автори в контактите помежду си виждат възможност за израстване и обогатяване на техния вътрешен свят, чрез оглеждане в изкуството на другия и възприемане на различното красиво. Всички те имат утвърден творчески път и силна връзка с хората около тях“, казва още д-р Пецов.
/ВСР