Спектакълът-събитие „Опашката“ по едноименния роман на един от най-добрите съвременни писатели Захари Карабашлиев ще гостува за пръв път на русенска сцена на 5 юли от 19 часа в Голямата зала на Доходното здание. Той е част от репертоара на плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. сценичната адаптация и постановката са на емблематичния режисьор Явор Гърдев. Миналата година „Опашката“ спечели Аскеер в категорията „Най-добро представление“, а Владимир Карамазов бе отличен с наградата за водеща мъжка роля. Заедно с него на сцената ще излязат Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова, Светлана Янчева, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Диана Ханджиева, Александър Кънев, Ованес Торосян и Асен Данков.
Ето как Явор Гърдев въвежда в пиесата.
„Известен писател в разцвета на жизнените и творческите си сили получава предложение от мъглява политическа структура да се включи в борбата за президентския пост.
Предложението идва като гръм от ясно небе и първоначално изглежда на писателя нелепо. Лека-полека обаче той започва да разбира, че в моментната политическа конфигурация в страната се отваря сериозна празнина, която той би могъл да запълни, ако се реши да погледне сериозно на предизвикателството.
Писателят допуска идеята за кандидатирането си едва след като законспириран представител на политическото задкулисие, боравещ с вътрешна информация, предлага услугите си за промоция на кандидатурата му сред огромна електорална маса.
Не закъснява и моментът, когато влиятелни играчи на дълбоката държава започват да се прегрупират в подкрепа на кандидатурата му и заявяват готовност да инвестират сериозни средства в кампанията му.
Убеден най-после в реалния си потенциал да спечели оспорваната политическа надпревара, писателят окончателно се поддава на изкушението да влезе в борбата за президентския пост.
Междувременно обаче се случва нещо смущаващо, притеснително, странно и необяснимо, което заплашва не само да сложи прът в колелата на политическата му кариера, но и да промени изцяло и необратимо живота и съдбата му.“