Пари за обработка срещу комари и кърлежи има, ще изискам по-голям интензитет на работа от фирмата, ангажирана с тази дейност. Това каза днес пред журналисти кметът на Плевен Георг Спартански. Той посочи, че досегашната обработка срещу комари не дава добри резултати, не е пълна и обемна и добави, че ще настоява за по-често третиране. 
Според кмета част от причините са дъждовното време, както и по-влажната пролет. "Не си спомням в годините назад в моята управленска практика от април до края на юни да се е косило четири пъти и да се започва пето косене. Тази година се налага да се вложат тройно повече усилия за поддръжка на зелените площи, паркове и детски площадки в града", коментира Спартански. Той подчерта, че е важно не да се отчете само дейност, а от свършеното да има ефект. 
Плевенският кмет уточни, че договорът с избраната фирма за обработка срещу кърлежи и комари изтича на 1 август, като по него има достатъчно пари, за да се извършат поне още две или три пълни пръскания с аерозол на улиците на града срещу комари, отделно и поредно ръсене на тревните площи против кърлежи. 
Проблемът не е в парите, а в това фирмата да си свърши работата, каза още Спартански. Той подчерта, че при обществените поръчки общините поемат рисковете, защото трябва да изберат икономически най-изгодната оферта. Не винаги обаче най-ниската цена е гаранция за добро и качествено изпълнение. "И какво от това, че ние ще санкционираме изпълнителя, когато той не си е свършил работата и гражданите са недоволни, а те искат практически резултати", коментира кметът. 
Той каза още, че в парк "Кайлъка" обработката е предимно срещу кърлежи. Там третирането срещу комари дава по-малък ефект, защото става въпрос за площ от 10 000 дка, с два големи язовира, река, езерото с лодките, гори, скали и доста недостъпни за третиране места, обясни кметът.