Шведският перкусионен ансамбъл "Кроумата" е подготвил истинско шоу за публиката на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе.

На концерта си тази вечер четиримата изпълнители, които гостуват за първи път в България, ще използват нетрадиционни ударни инструменти – чаши за коняк, ножове, пластмасови чинии за еднократна употреба, топчета за пинг понг, балони, тиган.

Музикантите от "Кроумата" споделиха, че концертната им програма за фестивала включва най-големите хитове в перкусионната музика, като се започне от класиката на Стив Райх и Джон Кейдж и се стигне до модерни парчета. Шведите разказаха, че залагат както на музиката, така и на театралната игра, а за разлика от 90-те години, когато са свирили на по-обемни инструменти, сега използват по-малки по размери. Техните инструменти например се побират в четири куфара. "Ще отделим повече внимание върху звука, не толкова върху ритъма, искаме да откриваме и изобретяваме нови звуци", споделиха изпълнителите.

"Кроумата" разказаха, че името на формацията им най-вероятно идва от древногръцка дума, която означава човек, който удря по нещо. Не са съвсем сигурни за произхода му, но им допада точно тази интерпретация. Ансамбълът е създаден през 1979 г., а сред най-запалените му почитатели е шведският крал Густаф, който ги е канил да свирят на 50-годишния му юбилей и на тържествата по случай 750-годишнината на Стокхолм, когато "Кроумата" правят концерт в подземията на кралския дворец.