Народното събрание (НС) обсъжда проекторешение за създаване на временна комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков. Дебатите се предават пряко по БНТ и БНР. Предложението за пряко излъчване беше направено от „БСП за България“ и подкрепено от пленарната зала и при прегласуването.
Временната комисия се създава със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев на имунитетите на тримата депутати, предвижда проекторешението, внесено от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Предлага се комисията да бъде избрана за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г. Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Според проекторешението комисията следва да представи доклад за дейността си съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания.
ПП-ДБ няма да предложат председател на комисията, за да не бъдат обвинявани, че по един или друг начин ще влияят на нейната работа, заяви при представянето на проекта за решение Мирослав Иванов (ПП-ДБ), един от вносителите. Нито политическата класа следва да става заложник на държавното обвинение, нито обратно, но справедливостта обаче трябва да бъде основана на ред, правила и тяхното спазване, каза той. Не става въпрос за никакви "чадъри", а за спазване на парламентарната практика, добави Иванов. Той коментира, че комисията вероятно ще приключи работа по-рано от крайния срок – 18 юли. ПП-ДБ ще държат заседанията ѝ да са публични.
Как може НС да преценява дали има достатъчно данни, че един бивш премиер в едно досъдебно производство е обвинен за пране на пари, попита независимият депутат Радостин Василев. По думите му парламентът няма такава власт.
Според председателя на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов тази комисия е унизителна за българския парламент. Има много символ в това, че “Миро чете мотивите да пази Киро“, смята той. По думите му с искането си за комисия Бойко Борисов и Кирил Петков са доказали, че "не са мъже“. Йорданов припомни, че именно Кирил Петков е бил човекът, който е свидетелствал пред Бойко Рашков срещу Борисов въз основа на данни от Гугъл.
В началото на заседанието от БСП поискаха да се разгледа и техният проект на решение, внесен в петък, по искането на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов. Председателят на Народното събрание Росен Желязков обясни защо няма как да бъдат разгледани заедно. Той посочи, че проектът на левицата не е мотивиран, обоснован и подкрепен с достатъчно данни, и засяга единствено имунитета на Борисов. Борислав Гуцанов ("БСП за България") отговори, че когато са го внесли, единствено за имунитета на Борисов е бил изтекъл срокът. Колегата му Иван Ченчев отбеляза отсъствието на лидера на ГЕРБ днес от залата.
Ертен Анисова (ДПС) посочи, че в парламента е постъпило и още едно искане на имунитет на депутат – на Димитър Аврамов от ДПС, и предложи да се включи в обхвата на комисията.