В Стопанска академия (СА) „Димитър А. Ценов” в Свищов се проведе научен симпозиум под надслов „Древното наследство в България” по повод предстоящото откриване на седемнадесетото издание на фестивала „Орел на Дунава“. Това съобщиха от Академията.
Научното събитие бе открито от проф. д-р Стоян Проданов – почетен председател на Съвета по туризъм и ръководител катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”. Ректорът на Свищовското висше училище – проф. Марияна Божинова, отправи приветствие към всички участници. 
Участници в конференцията бяха археолози, историци, писатели и академични преподаватели. Сред тях бе и проф. Пьотър Дичек от Изследователския център за античността на Югоизточна Европа към Варшавския университет, който представи пленарен доклад на тема „Нове – Балкански врати” с интересни факти и находки. Проф. Дичек е лауреат на наградата „Златен орел” от тазгодишното издание на фестивала „Орел на Дунава”.
Организатори на форума са Община Свищов, Историческият музей в дунавския град, Съвет по туризъм – Свищов и Стопанската академия.
Сред участниците в най-стария фестивал на Балканите, посветен на античното наследство, тази година са едни от най-престижните групи за антични възстановки от Италия, Румъния, Англия и България. В състава на домакините от Първи Италийски легион и Първа Тракийска Кохорта са академични преподаватели и служители в СА „Димитър А. Ценов“.