Изключително силни автори са сред кандидатите за Националната литературна награда „Елиас Канети“, която тази година ще има своето десето юбилейно издание. Наградата е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети“ през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети и се връчва през две години.
С престижната награда се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията за съвременни творби, публикувани и реализирани за първи път в последните 2 години, които кореспондират с духа и идеите на космополитния писател-хуманист.
Постъпилите от 12 български издателства предложения са 44, като 43 от тях са в раздел „Белетристика“ и едно в раздел „Драматургия“.
Четиринадесет са предложенията на едно от най-големите български издателства „Жанет 45“. Между тях са и най-новите книги на носителите на НЛН „Елиас Канети“ за 2009 Ивайла Александрова („Оловна тишина“) и за 2015 Христо Карастоянов („Петият вагон и други истории“).
Издателство „Сиела“ участва с осем предложения, след които е романът „Черна светлина“ на Галин Никифоров - носител на наградата за 2011.
Шест са заглавията, с които участва издателство „Хермес“. Сред тях е романът „Късна смърт“ на актуалния носител на наградата в раздел „Белетристика“ за 2021  проф. Иван Станков.
Списъкът на издателствата, изпратили своите предложения, се допълва от „Обсидиан“, „Ерго“, „Палимпсест“, „Огледало“, „Софтпрес“, „Книгомания“, „Лексикон“, „Екрие“ и „Мусагена“.
Сред кандидатите за наградата „Елиас Канети“ тази година са и Стефан Цанев, Неда Антонова, Владимир Зарев, Михаил Вешим, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Владимир Левчев, Веселина Седларска, Петър Денчев, Жюстин Томс, Кристин Димитрова, Виктория Бешлийска, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов и др.
Предстои сформирането на 7-членна комисия, назначена със заповед на кмета на Община Русе, която ще определи номинираните и носителите на НЛН „Елиас Канети“ 2023. Съгласно регламента в нея влизат двама литературни критици, един театрален критик, изтъкнат български автор, носител или номиниран за НЛН „Елиас Канети“, един представител на Международно дружество „Елиас Канети“, един представител на ОбС-Русе, посочен от Постоянната комисия по култура и един представител на Община Русе.
По традиция, имената на номинираните и победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители. Статуетката - бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда от 5000 лева за белетристика и 2000 лева за драматургия.