Да бъдат поставени автоматични външни дефибрилатори на ключови места в Русе - това е една от идеите, представени на вчерашното Иновативно младежко експо, организирано в Канев център от Русенския университет. Апаратът беше представен от студенти от 1,2 и 3 курс в специалност „Лекарски асистент“ в университета.
„Идеята ни е чрез анкета да се допитаме до студенти, преподаватели и посетителите на Експо-то за необходимостта за такива автоматични външни дефибрилатори, които да бъдат поставени на ключови места в града, където хората да имат достъп и да могат да оказват съответната помощ. Искаме да разберем какви са нагласите на хората, дали биха били полезни и дали биха се възползвали от тях“, обясни Радослав Дудев.
Дефибрилаторът е изцяло автоматизиран, има два електрода, които на всеки електрод е показано къде могат да бъдат поставени. При включването апаратът дава инструкции. Могат да се направят до три такива пускания на съответния ток и ако няма връщане на показателите, се продължава само с 30 външни притискания и две обдишвания.
„Ако ги има тези дефибрилатори на обществените места, това със сигурност ще спаси живота на много хора“, казват студентите.
Иновативни продукти на ученически и студентски формации от България, Молдова, Украйна, Франция, Грузия, Испания, Малайзия бяха представени на 50 щанда на изложението, които се провежда под под егидата на просветния министър проф. д-р Сашо Пенов, съорганизатор е фондация „Еврика“, а партньор - Асоциацията на индустриалния капитал в България. Новост тази године е участието на чуждестранни студенти, обучаващи се в Русе по програма „Еразъм“, както и ученици и студенти от Тараклия, Молдова.
Участниците в VII-ото Иновативно младежко експо бяха поздравени от ректора на РУ акад. Христо Белоев, кмета на Русе Пенчо Милков, зам.областния управител детелина Ачева и други гости.