Близо 600 изпълнители от България, Молдова и Румъния и възторжена публика събра в Парка на младежта в Русе 53-ото издание на традиционния фолклорен събор „Златната гъдулка“.
На сцената ще се изявиха индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални състави от осем области в страната - Русе, София, Разград, Търговище, Силистра, Варна, Велико Търново и Габрово. Специални гости на събора бяха изпълнители и състави от българските общности в молдовския град Тараклия и от Извоареле, Румъния.
Кулминацията беше концертът на обичания народен певец Илия Луков, под чиито песни се изви голямо хоро, в което той покани да се включат всички.
„Това хоро е голяма сила на нас, българите“, каза изпълнителят, който излезе на сцената с малката Даная. Тя искаше да се снима с него, но Луков я извика до него като символ на предаването на традициите на поколенията.
Част от съпътстващата програма беше „Уличката на занаятите“, организирана от Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти.
„Виждаме множество хора от традиционните селски общности, но и един разширен кръг от гости от страната. Това е много добре, защото се разширява палитрата от образи, които присъстват на фестивала. От друга страна има и явления, които са загадка за някого - идват, пеят или правят възстановка, но всъщност те не са от мястото, откъдето произхождат тези песни или тази възстановка. И въпросът е чие тогава е културното наследство,което се представя на сцената. Това е един от големите проблеми на съвременните фестивали, които търсят все още автентичното и нематериалното културно наследство. Но това е за журито, докато публиката се радва“, казва проф.Николай Ненов, председател на журито, което ще излъчи носителя на приза „Златната гъдулка“. Резултатите ще бъдат обявени днес.