Слънчев часовник е новата придобивка на Търговище.  Часовникът е дарен на жителите и гостите на областния град от Лайънс клуб в Търговище по повод десетата годишнина от създаването му.
Часовникът бе официално открит днес от кмета на общината Дарин Димитров и председателя на Клуба Таня Кирилова в присъствието на членове и приятели на организацията.
„Ние в Търговище за пореден път показваме, че умеем да работим заедно и нещата се случват. Да се надяваме, че и в държавата ще започнат да се случват. Трябва да има „ние“, вместо „аз“, за да я има България“, каза след прерязването на лентата кметът.
Пред репортер на БТА Таня Кирилова обясни, че часовникът е истинско произведение на изкуството. Идеята да бъде монтиран именно слънчев часовник в парковата зона на града е, за да могат децата да се запалят по астрономията като наука. Неслучайно съоръжението се намира в близост на образователна институция. Вече са водени разговори с ръководства на учебни заведения, а идеята на представителите на Лайънс клуб е да бъдат провеждани часове по астрономия на открито. Ще бъдат привлечени и преподаватели.
Настройката на слънчевия часовник е дело на Мирослав Мирчев, а самото монтиране – една дългогодишна негова сбъдната мечта. Той също се е ангажирал да споделя своя дългогодишен опит на учител с младите хора, обясни Кирилова. Тя изрази надежда гражданите да пазят съоръжението, изградено в продължение на година с много усилия и труд.
Идеята на Лайънс клуб е била подкрепена от много граждани и фирми – те се включват с желание в дарителската акция в синхрон с организаторите. „Важно е какво остава за Търговище!“ – бе категорична Таня Кирилова.
Мястото е подбрано със съдействието на Община Търговище, както и след консултация със специалист физик, защото от позиционирането му зависи точността на измерването на времето. 
Часовникът е изработен от неръждаема стомана от местна фирма. Металният прът пуска сянка при слънчево време и показва точно време. За по-голямо улеснение часовникът е разграфен на възможно най-малко цифри, обясни консултант от фирмата.  
Инициативите по повод десетата годишнина на Лайънс клуб продължиха на централния площад „Свобода“, където се разгърна „Хорото на Лайънс“ –  безплатен урок по фолклорни танци с ръководител хореографът Мария Бензарова.