Как ще изглежда превозът на пътници и товари в следващото десетилетие, ще покажат водещите автомобилни производители по време на "Трък Експо 2023" (TRUCK EXPO 2023). Изложението ще се проведе от 8-ми до 10-ти юни на територията на Международния панаир в Пловдив, съобщиха организаторите. Мисията на форума е "Без вредни емисии в градовете".
Докато развитието на превоза произтича от промените в три основни области: регулиране, поведение на потребителите и технологии, то автомобилните производители са привлекли над 400 млрд. долара инвестиции в последните 10 години за иновации и разработване на нови концепции за електрическа, свързана, автономна и споделена мобилност, посочват организаторите. Четвърт от тях - около 100 млрд. –- са дошли само през последните две години и са насочени към електрифицирането, свързаността и технологиите за автономно управление.  
Посетителите на изложението ще могат да се докоснат до изцяло електрическия тежкотоварен камион Volvo FH Electricтази. Той е задвижван от три електрически мотора с обща мощност от 490 кВт, които се равняват на 666 к.с. и има шест батерии, всяка от които с капацитет от 90 кВч. Преди по-малко от месец компанията официално предаде на собственика му първия електрически камион в България - Volvo FE Electric 6x2 шаси кабина за регионална дистрибуция. 
Renault Trucks ще впечатли публиката на изложението със своя E-Tech Master - 100 процента електрически лекотоварен автомобил до 3,5 тона, предназначен за градска дистрибуция. Той може да бъде конфигуриран в различни варианти: панелен ван, кабина с платформа, кабина на шаси с избор на три дължини и две височини, налични за полезен товар между 1321 кг (ван) и до 1520 кг (кабина на шаси). 
Toyota ще представи мини ван на ток и няколко електрически товарни и пътнически вана. Toyota Proace City VAN може да измине до 260 см. със своята батерия 50 Kw и се предлага във варианти Van и CrewCab, с къса и с дълга база.
За финал организаторите ще представят за първи път Cenntro - германски производител на лекотоварни автомобили за градски и селски райони, за вътрешнозаводски транспорт, за фирми за доставка, куриерски услуги, "последна миля", търговия с храни, градинарство и озеленяване, туризъм, промишленост, увеселителни паркове, зоологически градини. 
"Трък Експо 2023" ще бъде открито на осми юни от 11:00 часа. Церемонията ще се състои пред Палата 6 в Международен панаир-Пловдив.